A laptop akkumulátorokról


Karbantartás, javítás vagy csere

Laptop akkumulátor szereléseA most kapható laptopok akkumulátora már nehezebben cserélhető az elődökhöz képest. A legújabb akkumulátorokat csak szervizben, szakember tuja ki- és beszerelni. A lítiumion-akkumulátorok használatakor nincs szükség karbantartásra, mindössze a megfelelő felhasználási szabályokat kell betartani. A memóriaeffektus csak a régebbi típusokra jellemző, ezért ezzel kapcsolatban nincs teendőnk vagy félnivalónk.

A laptop akkumulátor nélkül elveszíti eredeti jelentőségét, a telep az áramkimaradásoktól is védi gépünk állományait.

Töltési és merülési ciklusok

A laptop akkumulátor használatánál nincs szükség a teljes merítésre és töltésre, bármilyen töltöttségi szintnél csatlakoztatható a laptop töltője. A telepek igénytelenségétől függetlenül érdemes elkerülni az akkumulátor 0%-os szintre történő elhasználását. A lítium-ionos elemek egészsége szempontjából hasznosabb, ha gyakran töltöd ahelyett, hogy lemerítenéd, majd teljesen feltöltenéd őket. A notebookos akkuk tartalmaznak kapacitásmérőt, ami arra való, hogy tájékoztasson minket, mennyi energiát tárol még pontosan az akku. A töltési és merülési ciklusok számának emelkedésével ugyanakkor ez a mérő idővel pontatlanná válik.

Néhány laptop a BIOS-on keresztül biztosít lehetőséget ennek az újrakalibrálására, de ez nem jelenti azt, hogy egy teljesen újszerű elemet kapunk a kalibrálás végére. Tulajdonképpen elegendő, ha minden 30 merülési ciklusban egy alkalommal szünet nélkül teljesen lemerítjük az akkut, majd teljesen feltöltjük azt. Ennek semmi köze a memóriaeffektushoz, csupán azért van rá szükség, hogy a kapacitás mérése újra pontos legyen. Amennyiben a mérő pontatlan, a kijelzett százalékos értékek sem lesznek valódiak, a laptop pedig már akkor váratlanul kikapcsolhat, amikor a rendszer szerint még 10 százalékos töltöttségünk van.

A laptop akkumulátor használatának, az élettartam szempontjából egyetlen szabálya van, ne engedjük túlságosan felhevülni a gépet, rendszeresen karbantartani kell a hűtőrendszert.


A laptop akkumulátorokról sok érdekes dolgot lehet megtudni a boltokból is.

https://laptop.blogstar.hu/./pages/laptop/contents/blog/40161/pics/lead_800x600.jpg
laptop akkumulátor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?