Laptop billentyűzet nélkül?


Okoslaptop vagy behajtható tablet?

Két kijelzős laptop prototípus.A mobil számítógép gyártók folyamatosan fejlesztik és újítják hardvereiket. Az utóbbi időben látványosan elmozdult a kereslet a mobil eszközök irányába. A kezdeti lelkesedés után a tabletek sokat veszítettek népszerűségükből, most azonban új lendületet kaphat a fejlesztésük. A mobil számítógépek és laptopok előnye, hogy bárhol és bármikor használhatjuk őket, a tablettel szemben azonban nehezek és sok energiát fogyasztanak. Ha jól megfigyeljük a laptopgyártók fejlesztési irányait, azt láthatjuk, hogy az ultravékony laptopok rendkívül sok hasonlóságot mutatnak a tabletekkel, lényegében két összekapcsolt tabletet láthatunk.

Billentyűzet alternatívák

A laptop és tablet közötti legmarkánsabb különbség, hogy előbbi rendelkezik billentyűzete, mely jelenleg elengedhetetlen tartozéknak tűnik a hétköznapi munkavégzésben. Tény azonban az is, hogy amikor a billentyűzetet nem használjuk bevitelre, a laptop házának alsó része, a billentyűzet, touchpad stb. semmilyen funkciót sem tölt be. Azok számára, akik nem gyakran gépelnek, teljesen fölösleges, az érintőkijelzőn megjelenő virtuális klaviatúra vagy a külső, csatlakoztatható billentyűzet jó alternatíva.

A Lenovo és az Asus is fejleszt olyan laptopokat, mely alsó része többcélú lehet. A Lenovo notebook alsó része egyetlen érintőpad, melyet elektronikus ceruza segítségével alternatív adatbevitelre használhatunk, szükség esetén pedig megjelennek a billentyűk kontúrjai. A cég elmondása szerint megfelelő visszajelzést kapnak a felhasználók a billentyűk lenyomásakor, azonban ez még korántsem tökéletes.

Az Asus más irányt választott, a Project Precog okoslaptopja lényegében két összekapcsolt kijelzőből áll, ha úgy tetszik két tablet, mely zsanérokon rögzül. A virtuális billentyűzet az érintőkijelzőn jelenik meg, ha szükség van rá.

Meddig kell még a billentyűzet?

A billentyűzet jelenleg alapvető beviteli eszköznek számít, azonban a cégek már gondolnak a billentyűk utáni világra. A Google és a Microsoft által is fejlesztett hangfelismerő rendszer lényegében helyettesítheti a klaviatúrát, csupán a hardver és szoftver tökéletesítésére van szükség. A mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően rövidesen bármelyik okoslaptop megértheti a felhasználók utasításait. Minden egyéb esetre a tökéletesített virtuális billentyűzet jelenthet megoldást, hiszen a billentyűk visszajelzése tanulható, megszokható, esetleg kifejleszthető olyan hajlékony kijelző, melyből kiemelkedhetnek a billentyűgombok. Addig is itt az Asus Precog és a Lenovo Yoga.


Laptop használata billentyűzet nélkül vagy csatlakoztatott klaviatúrával?

Címkék: laptop hardver
https://laptop.blogstar.hu/./pages/laptop/contents/blog/56437/pics/lead_800x600.jpg
laptop hardver
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?