Mennyiért vásárolhatok karácsonyra laptopot?

Mennyiért vásárolhatok karácsonyra laptopot?

2017.12.12. | Horváth Csaba

A karácsony nem lehet teljes egy jó ajándék nélkül. Jó minőségű, de olcsó laptopok árait hasonlítottuk össze, hogy mindenki megtalálhassa a legmegfelelőbb típust.

Tovább
A laptophasználat alapvető szabályai

A laptophasználat alapvető szabályai

Tovább
Frissítette a Dell az Inspiron szériát

Frissítette a Dell az Inspiron szériát

Tovább
2017.07.03.

Laptop bolt vásárlás.A laptopeladók marketingjére óvatosan figyeljünk

A laptopvásárláskor az első lépés, hogy eldöntsd, hogy milyen típusú laptopot szeretnél venni, milyen munkához vagy alkalmazáshoz szeretnéd használni. Ha a játékokat részesíted előnyben, olyan gépet kell keresni, melynek a teljesítménye többszöröse az átlagos hordozható gépeknek. A laptop kiválasztásához az alábbi lépéseket kell követned.

Milyen méretű kijelzőt szeretnél?

A laptop méretének és használhatóságának első kritériuma a kijelző mérete. A vásárlás előtt elsősorban azt kell eldönteni, hogy milyen méretű laptopkijelzőt szeretnél.

 • 10-12 hüvelykes kijelző – a legkisebb kijelzővel szerelt laptopok könnyűek és vékonyak. Figyelembe kell venni, hogy bár nagyfokú hordozhatósággal bírnak ezek a gépek, de a billentyűzet mérete is a kijelző méretének felel meg.
 • 13-14 hüvelykes kijelző – a leggyakoribb laptop kijelző méret, a boltokban és üzletekben a legtöbb eladott gép ilyen.
 • 15 hüvelykes kijelző – ennek a kijelzőnek a mérete van a legközelebb az asztali használhatósághoz, ugyanakkor még könnyen hordozható ez a típus.
 • 17-18 hüvelykes kijelzővel szerelt laptop – az ilyen gépek napközben az asztalon állnak, ritkán fordul elő, hogy szállítanád valamerre. A játékra ajánlott laptopkijelzők mérete ekkora.

Mit vársz a laptoptól?

Az új laptop vásárlásakor az is fontos kérdés, hogy mit szeretnél a géptől, mire szeretnéd használni, mi a célod a vásárlással.

 • Munka és üzleti célú laptop – erre a célra kiválóan alkalmasak a szerényebb teljesítményű hardverrel szerelt gépek is.
 • Játék – a játékra gyártott gépek minden hardvereleme erős és nagyteljesítményű, ebből adódik, hogy az ára is magas.
2017.06.26.

Laptop töltő vásárlásaMi az a laptop töltő?

A hálózati váltóáram átalakítását a laptop működéséhez szükséges formában egy adapter végzi. Az adapter ellátja a stabilizátor feladatait és tölti a laptop akkumulátorát is. Az adapter és annak csatlakozó kábeleit, melyekkel a hálózati áramforráshoz és a laptophoz csatlakozik, laptop töltőnek nevezzük.

A laptop töltő meghibásodása esetén a legbiztonságosabb, egyszerű és olcsó megoldás, ha a laptop szerviz webshopjában újat vásárolsz. Budapesten a laptophardware online boltjában a következő típusokhoz is találsz töltőt:

 • Apple
 • HP
 • Dell
 • Lenovo
 • Asus
 • Samsung.

A laptoptöltő vásárlása előtt el kell dönteni, hogy milyen típusú eszközt szeretnél vásárolni. Olyat, mely eredeti csatlakozóval van ellátva, tehát csak az adott laptoptípus töltése lehetséges vagy univerzális töltőcsatlakozós laptoptöltőt.

Általánosságban elmondható, hogy a laptoptöltő vásárlásakor az alábbiakat kell figyelembe venni:

 • A bemenő tápfeszültség mértékét – ez a gyártás földrajzi helyétől függően 100-240V lehet
 • A kimenő feszültséget – ezt a laptop műanyag házán a gyártáskor feltüntették
 • A laptop töltő teljesítménye – ettől függ, hogy az eszköz képes-e működtetni a laptop hardvereit és tölteni a laptop akkumulátorát is.

Ezt a rengetegadatot, és a töltő pontos típusát is megállapíthatod a gyári töltő hátoldalán lévő címke alapján. Ha elvesztett akkumulátortöltő helyett kell másikat vásárolni, érdemes a laptop szervizben szakember segítségét igénybe venni, aki pontosan kiválaszthatja a megfelelő akkumulátor töltőt.

Címkék: laptop töltő
2017.06.19.

V;kony laptop az UltrabookA legújabb mobil számítógépekről már azt sem tudjuk, hogy mire valók

A netbook és laptop után egy új szó járta be a laptopvásárlók tudatát, az ultrabook. Vajon egy forradalmian új eszközről van-e szó, vagy csak a marketingesek legújabb ötlete a megnevezés?

Az Intel cég által Ultrabooknak nevezett laptopok szigorú paramétereknek felelnek meg: vastagsága maximum 21 milliméter, súlya maximum 1,5 kg lehet. A laptop burkolata, ilyen kis súly mellett is erős kell, hogy legyen, amit vagy kompozit anyagok használatával, vagy alumínium borítással lehet elérni.

Milyen változtatásokat kellett elvégezni, hogy megfeleljen a gép a kritériumoknak?

Az Ultrabook burkolatának szűkös helye miatt a legtöbb alkatrészt, így a processzort és a memóriát is az laplapra forrasztják a gyárban, így a javítás lehetősége szinte kizárt. Az ultrabookok nem tartalmaznak optikai meghajtót, az akkumulátort nem lehet cserélni.

Teljesítmény

Az Ultrabook, a gyártási követelmények miatt is fantasztikusan gyors gép, az operációs rendszer felállása 5 másodperc alatt történik. Minimum i5 vagy i7-es processzort találunk bennük, 4 GB-nél nem lehet kevesebb a memória, és kötelezően szilárdtest lemezegységet szerelnek beléjük. A könnyű és optimalizált hardvernek köszönhetően, ez a laptoptípus energiatakarékos, és csekély mértékben melegedik.

Mivel az Ultrabook-ok ára meglehetősen borsos, ezért leginkább olyanoknak ajánlható, akik nagyon sokat utaznak, és utazás közben szükség van a nagy teljesítményű laptop nyújtotta kényelemre, számítási kapacitásra.

Címkék: laptop hardver
2017.06.13.

Profi laptop billentyűzetVásárolj és cserélj billentyűzetet Budapesten

A budapesti Laptophardware szerviz weboldalán gyorsan és egyszerűen vásárolhatsz laptop billentyűzetet. A szervizben vásárolt alkatrészeket ingyenesen beszerelik a gépbe, és hosszú garanciát is vállalnak rá, ezért érdemes itt vásárolni. A szervizek többségében nem csak új billentyűzetet lehet vásárolni, hanem használt, bontott alkatrész is található.

A laptop billentyűzet a gép egyik fontos alkatrésze, hiszen ez különbözteti meg a mobil eszközöktől. A billentyűzet a laptop meglehetősen nagy felületét jelenti, ezért gondosan kell tisztítani és karbantartani, mivel általában a laptop hűtéséhez szükséges levegő is itt jut a gép műanyag házába, ezért a folyadékokkal különösen óvatosan kell bánni.

A laptop billentyűzetének meghibásodása nem végzetes hiba, a szervizben gyorsan és könnyen megjavítják vagy szükség esetén kicserélik. A laptop billentyűzetének kiosztása a szokásos QWERTY, angol, mely magyar nyelvvel van bővítve. A laptophardware-ben a billentyűk és billentyűzet mellet billentyű fóliát és matricát is vásárolhatsz, mely segítségével nem csak megóvhatod a hardvert, hanem különböző nyelvek karaktereit teheted rá.

A laptop billentyűzet cseréje

A legújabb laptopok billentyűzetét nem lehet saját kezűleg cserélni, és nem is érdemes a műanyag burkolatot szétszedni, különösen akkor, ha még garanciás a gép. A legújabb típusokban a billentyűzet cseréjéhez a műanyag ház bontása és komoly szerelési munkák elvégzése szükséges.

2017.06.04.

Wifi router laptophozMár nélkülözhetetlen a háztartásokban az internet

A 90-es években még nagyon menő volt, ha valakinek asztali számítógépe volt otthon, később divattá vált az internet és a laptop, manapság a lakásban és házakban megszámlálhatatlan kütyüt találunk. A legtöbb divatos elektronikai cikk: laptop, tablet, okostelefon, okostv, hálózati nyomtató internatkapcsolatot igényel, vagy olyan belső hálózatot, mely védett az internetről érkező támadásokkal szemben. A kütyük megvásárlását követően felmerül a kérdés: Hogyan csatlakoztassam őket az otthoni hálózathoz? Milyen routert vásároljak?

Mi a router?

A router, vagy más néven hálózati útválasztó feladata, hogy két vagy több hálózat összekapcsolását elvégezze és felügyelje azt. Megvalósítsa az adatcsomagok áramlását a belső és a külső hálózat tagjai között. A hétköznapi felhasználók számára az router a globális hálózat, vagyis az internet és a belső, otthonunkban lévő hálózat összeköttetéséért és kommunikációjáért felel.

Wifi útválasztó

A legtöbb modern és divatos kütyü, általában a helyhiány és a kényelem miatt csak „rádió adó-vevővel” Wifi csatlakozással rendelkezik, ezen keresztül tud csatlakozni az útválasztóhoz, és azon keresztül a belső hálózat gépeihez, eszközeihez vagy az internethez.

Hány antenna legyen a Wifi routeren?

A Wifi útválasztók belső és külső antennával lehetnek ellátva. A külső antennák erősítési értéke 1,5-5dBi, míg a belső antennák 1-1,5dBi között erősíthetik a router jelét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wifi router elérését két tényező befolyásolja a feltöltés vagyis RX és a letöltési sebesség vagyis a TX. Bármennyire is erős a router antennája, és a kimenő jelet fogják az egyes eszközök, ha az okostelefon beépített antennájának gyenge jelét nem képes fogadni és feldolgozni a router. A routerek vásárlásakor és telepítésekor azt is figyelembe kel venni, hogy a hardver sávszélessége és erőforrásai korlátozottak, így a tökéletesen működő berendezéshez sem csatlakozhat, egy meghatározott számú felhasználónál több.

A Wifi router IP4e-s hálózati protokolja több mint kétszáz felhasználó számára képes címet kiosztani, ugyanakkor, ha aktív felhasználókat veszünk alapul, 14-18 között van azon felhasználók száma, akik akadály és fennakadásmentesen csatlakozhatnak és internetezhetnek egyetlen, hagyományos Wifi router segítségével.

2017.05.28.

Laptop garancia szervizbenLaptop szervizben is adnak garanciát Budapesten

A gyári garancia általában meghatározott termékekre és bizonyos esetekre szól, megvannak a feltételei annak, hogy meddig érvényes a garancia. A gyári garancia csak a hivatalos eladóhelyeken vásárolt laptopra érvényes, és kizárólag akkor, ha a gépet rendeltetésszerűen használták. A garanciális javításokat szakszervízben kell elvégezni.

A gyári garancia csak az eredeti konfigurációra vonatkozik, illetve csak a hivatalos szervizben cserélt laptop alkatrészekre érvényes a teljes körű garancia.

A szervizben, garanciálisan cserélt alkatrészek automatikusan a szerviz tulajdonába kerülnek. A budapesti laptop szervizben a megvásárolt alkatrész és a régi, hibás eszköz is a tulajdonos birtokában marad.

A garanciálisan javított laptopok javítása nem minden esetben ingyenes. Amennyiben a tulajdonos hibájából keletkezett sérüléseket és meghibásodásokat kell javítani, az ügyfelet is terhelhetik kiadások.

A laptop javítását a szervizben az eszköz gyártási száma alapján tartják nyilván. A laptop gyártási száma a következő részekből áll. Az első szám a gyártási évet jelöli: 1-9=2001-2009. A=2010, B=2011, C=2012, D=2013, E=2014, F=2015), a gyártási hónap száma (1-9 – január-szeptember, А-október, В-november, С-december).

A garancia fajtái:

lokális garancia – a laptop vásárlásának országában érvényes.

Globális garancia – minden olyan országban érvényes, ahol hivatalos, gyári szerviz található.

A legtöbb, megvásárolt laptopra 1-2 év garanciát vállalnak a gyártók. A budapesti laptop szervizben a kicserélt gyári alkatrészekre is ennyi garanciát adnak a szakemberek.

Általános megállapítások a laptop garanciáról, melyet nem csak a gyártó, hanem a megfelelő szerviz is adhat. További érdekes és izgalmas témák olvasásra: laptop, garancia, tippek és tanácsok, laptop alkatrész.

2017.05.16.

A laptop melegedéséből komolyabb baj is lehet.Mi a teendő, ha melegszik a laptop?

A laptop egyik legfontosabb alkatrésze az akkumulátor, hiszen ennek segítségével használhatjuk ki legfontosabb funkcióját, a hordozhatóságát. A laptop akkumulátorának egyik legnagyobb ellensége a melegedés, mivel a túlzott hőhatás tönkre teheti az akkumulátort. A laptop túlmelegedésének több okát is ismerjük.

Rendszeres karbantartás és tisztítás

A leggyakrabban a laptop hűtőrendszerének eltömődése, koszolódása okozza a laptop túlmelegedését. Ezt gyakori karbantartással tudjuk megelőzni, illetve elhárítani. Ha a laptop műanyag háza nem szétszedhető, akkor mindenképpen laptop szervízbe kell vinni a gépet, hogy szakemberek tisztítsák ki a hűtőventilátor részeket.

Programok és alkalmazások

A laptop rendszerének túlmelegedését okozhatják a programok is. Általában a nagy rendszerigényű alkalmazások termelik a legtöbb hőt, különösen azok, melyek nagy grafikai teljesítményt igényelnek. Azok az alkalmazások is jelentsen terhelik a rendszert, melyek csak a háttérben futnak, de folyamatosan foglalják a processzort és a memóriát. Ellenőrizzük, hogy milyen programok futnak a háttérben, és a szükségtelen alkalmazásokat állítsuk le vagy töröljük a laptopról

Több memória – alacsonyabb hőtermelés

Meglepő, de a laptop memóriájának mennyisége is befolyásolhatja a gép melegedését és hőtermelését. A kevés memória folyamatos használatban van és a processzornak is több munkát kell végeznie, hiszen az éppen használt programrészeket betölti majd kitörli az operatív tárból. Ha rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű, közvetlen hozzáférésű memória, a laptop processzora jelentős munkát takaríthat meg, ezáltal kevesebb hőt termel.


A laptop melegedésének gyakori okai a budapesti laptop szervizben is könnyen orvosolhatóak, javíthatóak. További érdekes és izgalmas cikkek, melyek mindenki számára érdekesek lehetnek: laptop szerviz, melegedés, javítás, karbantartás.

2017.04.22.

Szervizben is vásárolhatsz laptop akkumulátort.Vásárolj a notebookba akkumulátort

A laptop akkumulátora sajnos nem örök életű, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy sokáig a megfelelő kapacitást nyújthassa a tulajdonos számára. A notebook akkumulátorának cseréjekor sokféle szempontot kell figyelembe venni, ezeket szakszerűen csak a laptophardware szervizben tudják számba venni.

Mivel a laptop akkumulátoroknak rengeteg típusa van a piacon, ezért ha újat kell vásárolni, nehéz olyat választani, amely tökéletesen megfelel. Ha nem tudod a pontos akkumulátortípust, akkor érdemes szakember segítségét kérni a budapesti szerviz szolgáltatása ként.

Hogyan óvjuk meg a laptop akkumulátorát?

A laptop vásárlása után az akkumulátor töltési ciklusait speciálisan kell megszabni, erről a laptop használati utasításában találsz útmutatót.

A jelenleg kapható laptop akkumulátorok cellái lítiumot tartalmaznak, ezeket nem szükséges maximálisan lemeríteni az újabb töltési ciklus megkezdése előtt, mint ahogyan ez a kadmium és nikkel tartalmú akkumulátor cellák esetében volt.

 • A lítium-ion akkumulátort nem szabad hosszabb ideig lemerült állapotban tárolni, mivel a töltöttségi szintje olyan mértékben lecsökken, hogy lehetetlen lesz újra feltölteni, és szervizbe kell vinni a laptopot, hogy új akkumulátort vásároljunk.
 • A túlmelegedő akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet, ezért ne használjuk huzamos időn keresztül csak töltőről a laptopot.
 • A laptop akkumulátora számára a legjobb hőmérséklet a szobahőmérséklet. 45 C fok felett az akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet, ez -25 C fokra is vonatkozik, de ez kevésbé valószínű veszélyforrás.

Ha a laptopot útközben, akkumulátorról szeretnéd használni, és előreláthatóan nem fogsz csatlakozni az internetre, érdemes lehet az antivírus programot is kikapcsolni, hogy ne foglalja a laptop memóriáját és ne adjon felesleges munkát a processzornak sem.

2017.04.18.

Sz0veg szerkesztő program laptopraMit használjak szövegszerkesztéshez?

A Microsoft Word szövegszerkesztőjén kívül rengeteg más ingyenes és fizetős szövegszerkesztő és irodai programot lehet letölteni a laptopra. Ingyenes szövegszerkesztők:

 • 602 Pro PC Suit
 • Bred
 • Cool Editor
 • Everest Editor
 • Hieroglyph
 • Keynote
 • OpenOffice.org
 • PolyEdit
 • SkimEdit

A 602Pro Pc Suite egy kiváló angol szövegszerkesztő illetve irodai programcsomag, mely szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, grafikus szerkesztőt és dokumentum integrátort tartalmaz.

A program készítői a felhasználói felület kialakításakor a Microsoft Word-öt vették alapul, ezért első ránézésre a két program megegyezik, bár lehetőségeit tekintve jelentősen elmarad a Microsoft termékéhez képest.

Az ingyenes fejlesztésű, nyílt forráskódú programok előnye, hogy kereskedelmi társaikhoz képest sokkal gyorsabbak és könnyen testreszabhatóak némi programozó ismeret birtokában. Hátránya, hogy a forráskód nyíltsága miatt könnyen rejthetnek el kártékony kódot bennük.

A laptopra is letölthető ingyenes szövegszerkesztő program mérete alig több, mint 24 megabájt.

Bred

Egy rendkívül kis programról van szó, melynek mérete mindössze 580 Kbájt. Segítségével gyorsan és egyszerűen szerkeszthetünk ANSI, KOI8, OEM, Unicode fájlokat. Az apró program lehetőségeit pluginek segítségével tudjuk bővíteni.

Cool Editor

Jelenleg a 3.2-es verziónál tart a szövegszerkesztő program, mely segítségével szöveget és HTML fájlokat szerkeszthetünk a laptopon. A program előnye, hogy automatikusan meghatározza a megnyitott fájl típusát és kódolását.

2017.04.07.

Laptop processzor sematikus rajza.Laptop vásárlási alapok

A laptop vásárlás előtt a legtöbb ember megismerkedik a piacon kapható modellekkel és azok paramétereivel. A laptop vásárlás egyik legfontosabb kritériuma, a megfelelő processzor kiválasztása. A laptop processzorának következő paramétereit kell figyelembe venni:

 • a processzor teljesítménye
 • grafikus vezérlő vagy utasításkészlet
 • energiatakarékosság
 • sebesség és cash.

A laptop processzorának kiválasztásakor az egyik szempont lehet a grafikai megjelenítő és feldolgozó egység minősége és megoldása. A videokártya a processzor szemszögéből háromféle képen valósulhat meg:

 • integrált videokártya
 • diszkrét videokártya
 • hibrid, diszkrét és integrált videokártya együtt.

Az integrált videokártya előnyei

Az integrált videokártyával gyártott processzor és laptop akkor előnyös, ha nincs szükségünk komolyabb grafikai teljesítményre. Az integrált videokártyával gyártott processzor ára lényegesen alacsonyabb, energiatakarékosság terén is kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, az ilyen laptopok lényegesen tovább képesek autonóm üzemmódban működni.

Az integrált processzorokkal szerelt laptopok csendesebbek, hiszen nincs szükség kiegészítő hűtésre.

A diszkrét videokártyával szerelt laptop előnyei

Ha diszkrét, vagyis különálló grafikus áramkörrel és processzorral rendelkező laptopot vásároltunk, akkor ez a gép nagy mennyiségű, bonyolult grafika megjelenítésére is alkalmas. Kiváló minőségű a grafikai megjelenítés. Szükség esetén cserélhető a videokártya.

Nem vészes az integrált kártya

Ha irodai alkalmazások futtatásához vásárolsz laptopot, ne higgy a bolti eladónak, és bátran vásárold meg a processzorba épített videokártyával szerelt gépet. Igaz, hogy nem lehet rajta a legújabb játékokat játszani, de a hagyományos irodai alkalmazások mindegyikét problémamentesen futtathatod rajta. Meg kell jegyezni, hogy a hagyományos laptophoz kínált videokártyák teljesítménye egyébként is lényegesen elmarad asztali társaikhoz képest, ezért a komolyabb játékok futtatására ezek birtokában sincs sok esély.

Ezeket a cikkeket olvastad már?