Mennyiért vásárolhatok karácsonyra laptopot?

Mennyiért vásárolhatok karácsonyra laptopot?

2017.12.12. | Horváth Csaba

A karácsony nem lehet teljes egy jó ajándék nélkül. Jó minőségű, de olcsó laptopok árait hasonlítottuk össze, hogy mindenki megtalálhassa a legmegfelelőbb típust.

Tovább
A laptophasználat alapvető szabályai

A laptophasználat alapvető szabályai

Tovább
Frissítette a Dell az Inspiron szériát

Frissítette a Dell az Inspiron szériát

Tovább
2017.10.06.

VR szemüvegOkostelefon és VR szemüveg?

A számítógép által generált jelek megjelenítésének legelterjedtebb, univerzális eszköze a kijelző. A monitor segítségével képi formában tudja a felhasználó befogadni a bonyolult számítási műveletek eredményeit. Az első számítógépek még szobaméretűek voltak, és a számítási eredményeket lyukkártyán vagy papírlapon dobták ki magukból. A 21. században a számítógépek és laptopok elsődleges megjelenítői még mindig a kijelzők, nem igazán sikerült ennél jobb eszközt kifejleszteni. A kutatók folyamatos munkájának eredménye nem egy új eszköz, csupán a meglévő módosítása lett. Az VR sisak vagy VR szemüveg is kijelzőket tartalmaz, csak rendkívül kis méretben és nagy felbontásban.

Számítógép, laptop helyett okostelefon és VR szemüveg?

Az okostelefonok teljesítménye már egy jó ideje eléri a számítógépek teljesítményét, bizonyos feladatok és funkciók ellátására tehát már alkalmasak lennének. A Samsung legújabb telefonja például egy dokkoló segítségével laptoppá alakítható. Az egyetlen probléma, hogy mobil használat közben a kijelző mérete jelentősen korlátozza a használhatóságot. A VR szemüveggel ugyanakkor az egyszerű mobiltelefon kijelzők lehetőségei kiterjeszthetők és sok egyéb funkciót is képes lehet így ellátni.

Különbség okostelefon és laptop között

A hétköznapi használat során jelentős különbségek vannak az elektronikai eszközök között, ami miatt az okostelefon nem használható teljes értékű laptopként. A nagy teljesítményű hardverek jelentős hőt termelnek használat közben, ezért is van szükség a laptop házára, hogy elegendő hej legyen a megfelelő légáramlású hűtés biztosításához.

2017.07.28.

Programozó NapA laptop és szerver karbantartókat is ünneplik

A programozók napját minden év 256. napján ünneplik, ami a 2 a nyolcadikon hatványa. Azért erre a napra esett a választás, mert a mert egy bájt maximális értéke ennyi lehet. Szökőévben szeptember 13, általában pedig szeptember 12-én ünneplik a Programozók Napját.

A programozók megünneplésében az Orosz Föderáció jár az élen, náluk minden évben hangzatos rendezvények kíséretében ünnepelnek, 2009-től hivatalos ünnepnek tekinthető.

A programozók és rendszer-adminisztrátorok napjának megtartásában is az elsődleges szerepet az játsza, hogy felhívják a közösségek figyelmét ezen munka fontosságára és nehézségeire.

Budapesten is minden évben nagyszabású rendezvényekkel ünneplik meg ezeket a jeles napokat. A szerverek és számítógépközpontok karbantartói ezen a napon nem ütik a laptop billentyűzetét, hanem belevetik magukat a fesztiválhangulatba.

Ki a programozó?

A programozóutasításokat, végrehajtható parancssorokat készít, egy bizonyos konkrét feladat végrehajtása céljából, melyet a számítógép hardvere értelmezni tud. Minden számítógépet tartalmazó kütyü a programozók által írt termékek segítségével működhet.

A programozók, programjaik megírásához számítógépes programokat használnak, így a számítógép megtervezi és elkészíti saját magát.

2017.07.10.

Karbantartás, javítás vagy csere

Laptop akkumulátor szereléseA most kapható laptopok akkumulátora már nehezebben cserélhető az elődökhöz képest. A legújabb akkumulátorokat csak szervizben, szakember tuja ki- és beszerelni. A lítiumion-akkumulátorok használatakor nincs szükség karbantartásra, mindössze a megfelelő felhasználási szabályokat kell betartani. A memóriaeffektus csak a régebbi típusokra jellemző, ezért ezzel kapcsolatban nincs teendőnk vagy félnivalónk.

A laptop akkumulátor nélkül elveszíti eredeti jelentőségét, a telep az áramkimaradásoktól is védi gépünk állományait.

Töltési és merülési ciklusok

A laptop akkumulátor használatánál nincs szükség a teljes merítésre és töltésre, bármilyen töltöttségi szintnél csatlakoztatható a laptop töltője. A telepek igénytelenségétől függetlenül érdemes elkerülni az akkumulátor 0%-os szintre történő elhasználását. A lítium-ionos elemek egészsége szempontjából hasznosabb, ha gyakran töltöd ahelyett, hogy lemerítenéd, majd teljesen feltöltenéd őket. A notebookos akkuk tartalmaznak kapacitásmérőt, ami arra való, hogy tájékoztasson minket, mennyi energiát tárol még pontosan az akku. A töltési és merülési ciklusok számának emelkedésével ugyanakkor ez a mérő idővel pontatlanná válik.

Néhány laptop a BIOS-on keresztül biztosít lehetőséget ennek az újrakalibrálására, de ez nem jelenti azt, hogy egy teljesen újszerű elemet kapunk a kalibrálás végére. Tulajdonképpen elegendő, ha minden 30 merülési ciklusban egy alkalommal szünet nélkül teljesen lemerítjük az akkut, majd teljesen feltöltjük azt. Ennek semmi köze a memóriaeffektushoz, csupán azért van rá szükség, hogy a kapacitás mérése újra pontos legyen. Amennyiben a mérő pontatlan, a kijelzett százalékos értékek sem lesznek valódiak, a laptop pedig már akkor váratlanul kikapcsolhat, amikor a rendszer szerint még 10 százalékos töltöttségünk van.

A laptop akkumulátor használatának, az élettartam szempontjából egyetlen szabálya van, ne engedjük túlságosan felhevülni a gépet, rendszeresen karbantartani kell a hűtőrendszert.

2017.07.03.

Laptop bolt vásárlás.A laptopeladók marketingjére óvatosan figyeljünk

A laptopvásárláskor az első lépés, hogy eldöntsd, hogy milyen típusú laptopot szeretnél venni, milyen munkához vagy alkalmazáshoz szeretnéd használni. Ha a játékokat részesíted előnyben, olyan gépet kell keresni, melynek a teljesítménye többszöröse az átlagos hordozható gépeknek. A laptop kiválasztásához az alábbi lépéseket kell követned.

Milyen méretű kijelzőt szeretnél?

A laptop méretének és használhatóságának első kritériuma a kijelző mérete. A vásárlás előtt elsősorban azt kell eldönteni, hogy milyen méretű laptopkijelzőt szeretnél.

 • 10-12 hüvelykes kijelző – a legkisebb kijelzővel szerelt laptopok könnyűek és vékonyak. Figyelembe kell venni, hogy bár nagyfokú hordozhatósággal bírnak ezek a gépek, de a billentyűzet mérete is a kijelző méretének felel meg.
 • 13-14 hüvelykes kijelző – a leggyakoribb laptop kijelző méret, a boltokban és üzletekben a legtöbb eladott gép ilyen.
 • 15 hüvelykes kijelző – ennek a kijelzőnek a mérete van a legközelebb az asztali használhatósághoz, ugyanakkor még könnyen hordozható ez a típus.
 • 17-18 hüvelykes kijelzővel szerelt laptop – az ilyen gépek napközben az asztalon állnak, ritkán fordul elő, hogy szállítanád valamerre. A játékra ajánlott laptopkijelzők mérete ekkora.

Mit vársz a laptoptól?

Az új laptop vásárlásakor az is fontos kérdés, hogy mit szeretnél a géptől, mire szeretnéd használni, mi a célod a vásárlással.

 • Munka és üzleti célú laptop – erre a célra kiválóan alkalmasak a szerényebb teljesítményű hardverrel szerelt gépek is.
 • Játék – a játékra gyártott gépek minden hardvereleme erős és nagyteljesítményű, ebből adódik, hogy az ára is magas.
2017.06.26.

Laptop töltő vásárlásaMi az a laptop töltő?

A hálózati váltóáram átalakítását a laptop működéséhez szükséges formában egy adapter végzi. Az adapter ellátja a stabilizátor feladatait és tölti a laptop akkumulátorát is. Az adapter és annak csatlakozó kábeleit, melyekkel a hálózati áramforráshoz és a laptophoz csatlakozik, laptop töltőnek nevezzük.

A laptop töltő meghibásodása esetén a legbiztonságosabb, egyszerű és olcsó megoldás, ha a laptop szerviz webshopjában újat vásárolsz. Budapesten a laptophardware online boltjában a következő típusokhoz is találsz töltőt:

 • Apple
 • HP
 • Dell
 • Lenovo
 • Asus
 • Samsung.

A laptoptöltő vásárlása előtt el kell dönteni, hogy milyen típusú eszközt szeretnél vásárolni. Olyat, mely eredeti csatlakozóval van ellátva, tehát csak az adott laptoptípus töltése lehetséges vagy univerzális töltőcsatlakozós laptoptöltőt.

Általánosságban elmondható, hogy a laptoptöltő vásárlásakor az alábbiakat kell figyelembe venni:

 • A bemenő tápfeszültség mértékét – ez a gyártás földrajzi helyétől függően 100-240V lehet
 • A kimenő feszültséget – ezt a laptop műanyag házán a gyártáskor feltüntették
 • A laptop töltő teljesítménye – ettől függ, hogy az eszköz képes-e működtetni a laptop hardvereit és tölteni a laptop akkumulátorát is.

Ezt a rengetegadatot, és a töltő pontos típusát is megállapíthatod a gyári töltő hátoldalán lévő címke alapján. Ha elvesztett akkumulátortöltő helyett kell másikat vásárolni, érdemes a laptop szervizben szakember segítségét igénybe venni, aki pontosan kiválaszthatja a megfelelő akkumulátor töltőt.

Címkék: laptop töltő
2017.06.19.

V;kony laptop az UltrabookA legújabb mobil számítógépekről már azt sem tudjuk, hogy mire valók

A netbook és laptop után egy új szó járta be a laptopvásárlók tudatát, az ultrabook. Vajon egy forradalmian új eszközről van-e szó, vagy csak a marketingesek legújabb ötlete a megnevezés?

Az Intel cég által Ultrabooknak nevezett laptopok szigorú paramétereknek felelnek meg: vastagsága maximum 21 milliméter, súlya maximum 1,5 kg lehet. A laptop burkolata, ilyen kis súly mellett is erős kell, hogy legyen, amit vagy kompozit anyagok használatával, vagy alumínium borítással lehet elérni.

Milyen változtatásokat kellett elvégezni, hogy megfeleljen a gép a kritériumoknak?

Az Ultrabook burkolatának szűkös helye miatt a legtöbb alkatrészt, így a processzort és a memóriát is az laplapra forrasztják a gyárban, így a javítás lehetősége szinte kizárt. Az ultrabookok nem tartalmaznak optikai meghajtót, az akkumulátort nem lehet cserélni.

Teljesítmény

Az Ultrabook, a gyártási követelmények miatt is fantasztikusan gyors gép, az operációs rendszer felállása 5 másodperc alatt történik. Minimum i5 vagy i7-es processzort találunk bennük, 4 GB-nél nem lehet kevesebb a memória, és kötelezően szilárdtest lemezegységet szerelnek beléjük. A könnyű és optimalizált hardvernek köszönhetően, ez a laptoptípus energiatakarékos, és csekély mértékben melegedik.

Mivel az Ultrabook-ok ára meglehetősen borsos, ezért leginkább olyanoknak ajánlható, akik nagyon sokat utaznak, és utazás közben szükség van a nagy teljesítményű laptop nyújtotta kényelemre, számítási kapacitásra.

Címkék: laptop hardver
2017.06.13.

Profi laptop billentyűzetVásárolj és cserélj billentyűzetet Budapesten

A budapesti Laptophardware szerviz weboldalán gyorsan és egyszerűen vásárolhatsz laptop billentyűzetet. A szervizben vásárolt alkatrészeket ingyenesen beszerelik a gépbe, és hosszú garanciát is vállalnak rá, ezért érdemes itt vásárolni. A szervizek többségében nem csak új billentyűzetet lehet vásárolni, hanem használt, bontott alkatrész is található.

A laptop billentyűzet a gép egyik fontos alkatrésze, hiszen ez különbözteti meg a mobil eszközöktől. A billentyűzet a laptop meglehetősen nagy felületét jelenti, ezért gondosan kell tisztítani és karbantartani, mivel általában a laptop hűtéséhez szükséges levegő is itt jut a gép műanyag házába, ezért a folyadékokkal különösen óvatosan kell bánni.

A laptop billentyűzetének meghibásodása nem végzetes hiba, a szervizben gyorsan és könnyen megjavítják vagy szükség esetén kicserélik. A laptop billentyűzetének kiosztása a szokásos QWERTY, angol, mely magyar nyelvvel van bővítve. A laptophardware-ben a billentyűk és billentyűzet mellet billentyű fóliát és matricát is vásárolhatsz, mely segítségével nem csak megóvhatod a hardvert, hanem különböző nyelvek karaktereit teheted rá.

A laptop billentyűzet cseréje

A legújabb laptopok billentyűzetét nem lehet saját kezűleg cserélni, és nem is érdemes a műanyag burkolatot szétszedni, különösen akkor, ha még garanciás a gép. A legújabb típusokban a billentyűzet cseréjéhez a műanyag ház bontása és komoly szerelési munkák elvégzése szükséges.

2017.06.04.

Wifi router laptophozMár nélkülözhetetlen a háztartásokban az internet

A 90-es években még nagyon menő volt, ha valakinek asztali számítógépe volt otthon, később divattá vált az internet és a laptop, manapság a lakásban és házakban megszámlálhatatlan kütyüt találunk. A legtöbb divatos elektronikai cikk: laptop, tablet, okostelefon, okostv, hálózati nyomtató internatkapcsolatot igényel, vagy olyan belső hálózatot, mely védett az internetről érkező támadásokkal szemben. A kütyük megvásárlását követően felmerül a kérdés: Hogyan csatlakoztassam őket az otthoni hálózathoz? Milyen routert vásároljak?

Mi a router?

A router, vagy más néven hálózati útválasztó feladata, hogy két vagy több hálózat összekapcsolását elvégezze és felügyelje azt. Megvalósítsa az adatcsomagok áramlását a belső és a külső hálózat tagjai között. A hétköznapi felhasználók számára az router a globális hálózat, vagyis az internet és a belső, otthonunkban lévő hálózat összeköttetéséért és kommunikációjáért felel.

Wifi útválasztó

A legtöbb modern és divatos kütyü, általában a helyhiány és a kényelem miatt csak „rádió adó-vevővel” Wifi csatlakozással rendelkezik, ezen keresztül tud csatlakozni az útválasztóhoz, és azon keresztül a belső hálózat gépeihez, eszközeihez vagy az internethez.

Hány antenna legyen a Wifi routeren?

A Wifi útválasztók belső és külső antennával lehetnek ellátva. A külső antennák erősítési értéke 1,5-5dBi, míg a belső antennák 1-1,5dBi között erősíthetik a router jelét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wifi router elérését két tényező befolyásolja a feltöltés vagyis RX és a letöltési sebesség vagyis a TX. Bármennyire is erős a router antennája, és a kimenő jelet fogják az egyes eszközök, ha az okostelefon beépített antennájának gyenge jelét nem képes fogadni és feldolgozni a router. A routerek vásárlásakor és telepítésekor azt is figyelembe kel venni, hogy a hardver sávszélessége és erőforrásai korlátozottak, így a tökéletesen működő berendezéshez sem csatlakozhat, egy meghatározott számú felhasználónál több.

A Wifi router IP4e-s hálózati protokolja több mint kétszáz felhasználó számára képes címet kiosztani, ugyanakkor, ha aktív felhasználókat veszünk alapul, 14-18 között van azon felhasználók száma, akik akadály és fennakadásmentesen csatlakozhatnak és internetezhetnek egyetlen, hagyományos Wifi router segítségével.

2017.05.28.

Laptop garancia szervizbenLaptop szervizben is adnak garanciát Budapesten

A gyári garancia általában meghatározott termékekre és bizonyos esetekre szól, megvannak a feltételei annak, hogy meddig érvényes a garancia. A gyári garancia csak a hivatalos eladóhelyeken vásárolt laptopra érvényes, és kizárólag akkor, ha a gépet rendeltetésszerűen használták. A garanciális javításokat szakszervízben kell elvégezni.

A gyári garancia csak az eredeti konfigurációra vonatkozik, illetve csak a hivatalos szervizben cserélt laptop alkatrészekre érvényes a teljes körű garancia.

A szervizben, garanciálisan cserélt alkatrészek automatikusan a szerviz tulajdonába kerülnek. A budapesti laptop szervizben a megvásárolt alkatrész és a régi, hibás eszköz is a tulajdonos birtokában marad.

A garanciálisan javított laptopok javítása nem minden esetben ingyenes. Amennyiben a tulajdonos hibájából keletkezett sérüléseket és meghibásodásokat kell javítani, az ügyfelet is terhelhetik kiadások.

A laptop javítását a szervizben az eszköz gyártási száma alapján tartják nyilván. A laptop gyártási száma a következő részekből áll. Az első szám a gyártási évet jelöli: 1-9=2001-2009. A=2010, B=2011, C=2012, D=2013, E=2014, F=2015), a gyártási hónap száma (1-9 – január-szeptember, А-október, В-november, С-december).

A garancia fajtái:

lokális garancia – a laptop vásárlásának országában érvényes.

Globális garancia – minden olyan országban érvényes, ahol hivatalos, gyári szerviz található.

A legtöbb, megvásárolt laptopra 1-2 év garanciát vállalnak a gyártók. A budapesti laptop szervizben a kicserélt gyári alkatrészekre is ennyi garanciát adnak a szakemberek.

Általános megállapítások a laptop garanciáról, melyet nem csak a gyártó, hanem a megfelelő szerviz is adhat. További érdekes és izgalmas témák olvasásra: laptop, garancia, tippek és tanácsok, laptop alkatrész.

2017.05.16.

A laptop melegedéséből komolyabb baj is lehet.Mi a teendő, ha melegszik a laptop?

A laptop egyik legfontosabb alkatrésze az akkumulátor, hiszen ennek segítségével használhatjuk ki legfontosabb funkcióját, a hordozhatóságát. A laptop akkumulátorának egyik legnagyobb ellensége a melegedés, mivel a túlzott hőhatás tönkre teheti az akkumulátort. A laptop túlmelegedésének több okát is ismerjük.

Rendszeres karbantartás és tisztítás

A leggyakrabban a laptop hűtőrendszerének eltömődése, koszolódása okozza a laptop túlmelegedését. Ezt gyakori karbantartással tudjuk megelőzni, illetve elhárítani. Ha a laptop műanyag háza nem szétszedhető, akkor mindenképpen laptop szervízbe kell vinni a gépet, hogy szakemberek tisztítsák ki a hűtőventilátor részeket.

Programok és alkalmazások

A laptop rendszerének túlmelegedését okozhatják a programok is. Általában a nagy rendszerigényű alkalmazások termelik a legtöbb hőt, különösen azok, melyek nagy grafikai teljesítményt igényelnek. Azok az alkalmazások is jelentsen terhelik a rendszert, melyek csak a háttérben futnak, de folyamatosan foglalják a processzort és a memóriát. Ellenőrizzük, hogy milyen programok futnak a háttérben, és a szükségtelen alkalmazásokat állítsuk le vagy töröljük a laptopról

Több memória – alacsonyabb hőtermelés

Meglepő, de a laptop memóriájának mennyisége is befolyásolhatja a gép melegedését és hőtermelését. A kevés memória folyamatos használatban van és a processzornak is több munkát kell végeznie, hiszen az éppen használt programrészeket betölti majd kitörli az operatív tárból. Ha rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű, közvetlen hozzáférésű memória, a laptop processzora jelentős munkát takaríthat meg, ezáltal kevesebb hőt termel.


A laptop melegedésének gyakori okai a budapesti laptop szervizben is könnyen orvosolhatóak, javíthatóak. További érdekes és izgalmas cikkek, melyek mindenki számára érdekesek lehetnek: laptop szerviz, melegedés, javítás, karbantartás.

Ezeket a cikkeket olvastad már?