Mennyiért vásárolhatok karácsonyra laptopot?

Mennyiért vásárolhatok karácsonyra laptopot?

2017.12.12. | Horváth Csaba

A karácsony nem lehet teljes egy jó ajándék nélkül. Jó minőségű, de olcsó laptopok árait hasonlítottuk össze, hogy mindenki megtalálhassa a legmegfelelőbb típust.

Tovább
A laptophasználat alapvető szabályai

A laptophasználat alapvető szabályai

Tovább
Frissítette a Dell az Inspiron szériát

Frissítette a Dell az Inspiron szériát

Tovább
2017.03.25.

Szervizben vásárolható laptop alkatrészek.Laptop kijelző

A mobil számítógép, a laptop a hétköznapi élet meghatározó része. Munka, tanulás, szórakozás és a pénzügyeink lebonyolítása is ezen keresztül működik. A korábbi közösségi élet központja, a piactér is fokozatosan az online térbe költözik át. A laptop napi használati cikké vált, azért meghibásodása esetén szeretnénk a legrövidebb időn belül újra használatba venni, megjavítani. A laptop elterjedésének magas fokától függetlenül továbbra is drága eszköz, ezért nem egyszerű új gépet vásárolni, érdemes megjavíttatni, szükség esetén cserélni a hibás alkatrészeket.

A laptop kijelző a gép egyik sérülékeny és drága alkatrésze. Meghibásodása esetén szeretnénk, ha a szervizben megjavítaná a szakember, de törés esetén kénytelenek vagyunk kicserélni. A laptophardware szervizben Budapesten szinte valamennyi laptop típushoz találunk alkatrészt, kijelzőt.

A laptop kijelző cseréjét csak szervizben, szakember tudja elvégezni. A megfelelő típusú kijelzőt is csak itt tudják kiválasztani, ezért csak a laptop-szervizben vásároljunk új laptop kijelzőt.

A laptop műanyag háza

A laptopok műanyag burkolata kiváló minőségű anyagokból készül, mégis előfordulhat, hogy elfárad, megsérül és eltörik. A műanyag burkolat egyik feladata, hogy megóvja a hardver elemeket a mechanikus sérülésektől. Ha leesik a laptop, csak a műanyag burkolat törik el, de az erőhatások nagy részét elnyeli.

A műanyag burkolat egészében cserélhető, a laptophardware szervizben vásárolhatsz új alkatrészt. A burkolat cseréjének előnye, hogy a néhány éves laptopunk külsőleg vadonatújan fog kinézni. Ne használd törötten az esztétikailag is megfáradt mobil számítógépet, vidd el a szervizbe és vásároljál rá új műanyag burkolatot, alkatrészt.

2017.03.20.


Új generációs laptop processzorA mobil számítógép lelke

Az Intel által gyártott csúcskategóriás processzorok, az i széria elérkezett a hetedik generációhoz. A bemutatott új modellek megpróbálják a piac lehető legnagyobb részét lefedni, ezért a Kaby Lake processzor 4,5 és 15 wattos TDP fogyasztási mutatóval bíró, notebookokba szánt megoldásokat is tartalmaz, amelyeket a korábbi gyakorlat szerint Kaby Lake Y és U képpen jelöltek meg. Felépítésük 2+2 rendszerű, ez annyit jelent, hogy két Hyper-Threadinget támogató processzormagjuk és kétblokkos, kétszer 12 számolóegységes grafikus moduljuk van GT2 kóddal és HD Graphics 620 elnevezéssel. A Core m processzorokat különösen alacsony fogyasztásuk miatt szeretjük – sokan viszont épp emiatt tartanak tőlük, ugyanis az alacsony fogyasztásért komolyan csökkentik a magok teljesítményét.

A hetedik generációs processzorok megjelenésekor az intel a mobil platform rengeteg fejlesztését is bemutatta. A legérdekesebbek a 45 wattos TDP osztályba tartozó négymagosok, amiket ezúttal is a HQ – vagy a tuningos modellnél a HK – utótagról lehet felismerni. A Skylake után a Kaby Lake is kapott négymagos Core i5-öt, amely a minimális órajelbeli lemaradáson túl csak a Hyper-Threading hiányában különbözik a drágább Core i7 családtól. Ezek a Kaby Lake H-nak nevezett lapkák 4+2-esek, a négy CPU blokk mellé két grafikus blokk került a szokásos 24 számolóegységgel. Jött még egy jó adag 15 wattos, 2+2 felállású processzor is, melyek közül a legérdekesebb a Core i3-7100H. Egészen magas, 3,00 GHz-es alapórajelet kapott, így Turbo Boost nélkül is határozottan komolyabb teljesítményt ad le, mint a 2,4 GHz-et tudó Core i3-7100U.

A processzorok piacra kerülésekor az árat az apró eltérések határozzák meg, amelyek azonban lényegesen befolyásolják a processzor, tehát a laptop teljesítményét, ilyenek a vPro, InTru 3D vagy TXT támogatása.

2017.03.09.

Elveszett adatok a laptopon.Laptop javítás házilag

Gyakori probléma a laptop használók körében, hogy véletlen félreütés miatt fontos fájlok és állományok tűnnek el a számítógépről. Meglepő módon nem is a kezdő felhasználók körében gyakori a hasonló probléma, általában a már magabiztos laptopozókkal fordul elő, hogy egy-egy takarítás során olyan fájlokat vagy dokumentumokat törölnek le vagy tüntetnek el, melyre még szükségük van.

A fontos iratok eltűnése esetén a visszaállítás komoly összegekbe is kerülhet. A fájlok „eltűnésének” leggyakoribb okai:

  • a laptop vagy asztali számítógép helytelen kikapcsolása,
  • hardveres vagy szoftveres hibák,
  • vírusok garázdálkodása.

A fájlok sérülésének oka lehet a merevlemezen megjelenő „bad szektorok”, ami nem csak a régi és használt HDD-n jelenhet meg, a vadonat új lemezeken is előfordulhatnak rossz szektorok.

Az adatvesztés fizikai megjelenésének formái sokfélék lehetnek. Előfordul, hogy eltűnik az operációs rendszerben a teljes logikai meghajtó, kellemetlenebb, amikor a teljes lemez válik láthatatlanná. Nehezebben azonosítható a probléma, ha csak egyes fájlok vagy könyvtárak tűnnek el a laptop merevlemezéről.

Adat-visszaállítás saját kézzel?

Az adataid, fájljaid visszaállítása előtt mérlegelni kell az információk fontosságát. Ha életbevágóan fontos adatokról, dokumentumokról van szó, esetleg olyan állományokról, melyek nem reprodukálhatóak, akkor határozottan azt ajánljuk, hogy vidd el egy szakszervizbe a laptopot, ahol a szakemberek már nem az első adatmentésen vannak túl, tehát nagy a valószínűsége annak, hogy a te gépeden is tudnak segíteni.

Az adat visszaállítás szempontjából a kritikus kérdés az, hogy történt-e felülírás a merevlemezen. Ha nem írta felül a rendszer a korábban letörölt adatokat, akkor nagyon jó esély van a visszaállításra. Ha történt felülírás, akkor sem reménytelen a helyzet, de az már hétköznapi felhasználók számára megfizethetetlen árú beavatkozást igényel. A többszörösen fölülírt adatokat is eséllyel vissza lehet állítani, de ez csak bankoknak, befektetői alapoknak, gyáraknak fontos és megfizethető.

Ha saját kezűleg szeretnél otthon adatokat visszaállítani, tudomásul véve, hogy véglegesen elveszhetnek az információk a szakszerűtlen beavatkozásod nyomán, az R-STudio nevű programmal tudsz komoly sikereket elérni.

Ez a program képes FAT32, NTFS, EXT2, EXT3 és UFS formázású merevlemezeket is kezelni, adatokat visszaállítani.
Ha a fájlrendszert komoly sérülések érték, tehát újratelepítetted már a Windowst a formázott lemezen, akkor az EasyRecovery programot RawRecovery üzemmódban érdemes futtatni.

Ne felejtsd el, hogy ezek a programok otthoni használatra készültek, csak hobbi szintű felhasználásra valók, a szakszerű, szervizes adat visszaállítás sikerességét meg sem közelítik.

2017.03.03.


Használd okosan a laptopodatHogy használd helyesen a laptopod?

Az első lépések. Már a laptop vásárlásakor és első üzembe helyezésekor gondoljunk arra, hogy szeretnénk a lehető legtöbb ideig, maximális teljesítménnyel használni a laptop akkumulátorát. Az első használat alkalmával töltsd fel maximálisan, 100 %-ra a laptopot, ne kapcsold ki a laptoptöltőt akkor sem, ha túl sokáig tart a töltés.

Az első használat alkalmával állítsd be az energiatakarékos beállításokat a Windows rendszerben. Választhatsz az automatikus beállítások közül, ha nem akarsz sokat foglalkozni a laptoppal, de érdemes a saját használati stílusodhoz igazítani az energiaellátást.

Az új laptop első időszaka

A laptop akkumulátor hosszú távú használatával ellentétes az első időszak használata. Az első bekapcsolás után három alkalommal maximálisan fel kell tölteni és teljesen le kell meríteni a cellákat. Ne felejtsd el, hogy ne tartsd túl sokáig lemerített állapotban az akkumulátort. A laptop akkumulátorának lemerítése az első három alkalommal a lehetőségekhez mérten egyenletesen történjen, ez annyit jelent, hogy ne használj olyan programokat, melyek leterhelik a rendszert, ilyenek a nagy grafikai teljesítményt igénylő játékok, melyek kihasználják a laptop videokártyáját.

Ezt a műveletet (háromszori feltöltés és lemerítés) évente egyszer érdemes megismételni, ezzel mintegy „tornáztatva” a laptop akkumulátorát.

Ne töltsd túl az akkumulátort

Az első időszakhoz képest a laptop akkumulátora akkor működik jól, ha nem töltöd fel maximálisan és nem meríted le teljesen, erről a lent ajánlott posztban olvashatsz részletesen.

Sohase tárold lemerített állapotban az akkumulátort. A 0-10 %-os töltöttségen tárolt akkumulátor károsodhat.
A laptop akkumulátorának élettartamát töltési és merítési ciklusokban mérik. Minél több ilyen ciklus zajlik le, annál valószínűbb, hogy cserélni vagy javítani kell a telepet. Ne hagyd alvó üzemmódban a laptopot, hiszen ilyen állapotban is meríti az akkumulátort.

Néhány rövid használati tanács:

  • Ne hagyd túlmelegedni a gépet. A túlzott forróság és az elégtelen szellőzés károsítja a laptop akkumulátorát.
  • Sohase használd az ágyban és ne takard el a szellőzőnyílásait.
  • Évente legalább egyszer tisztítsd ki a laptop hűtőrendszerét, szükség esetén vidd szervizbe.
  • Ha hosszabb ideig asztali gépként használod a laptopot, vedd ki az akkumulátort és tárold megfelelő módon.

Ezeket a cikkeket olvastad már?