Mennyiért vásárolhatok karácsonyra laptopot?

Mennyiért vásárolhatok karácsonyra laptopot?

2017.12.12. | Horváth Csaba

A karácsony nem lehet teljes egy jó ajándék nélkül. Jó minőségű, de olcsó laptopok árait hasonlítottuk össze, hogy mindenki megtalálhassa a legmegfelelőbb típust.

Tovább
A laptophasználat alapvető szabályai

A laptophasználat alapvető szabályai

Tovább
Frissítette a Dell az Inspiron szériát

Frissítette a Dell az Inspiron szériát

Tovább
2017.04.22.

Szervizben is vásárolhatsz laptop akkumulátort.Vásárolj a notebookba akkumulátort

A laptop akkumulátora sajnos nem örök életű, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy sokáig a megfelelő kapacitást nyújthassa a tulajdonos számára. A notebook akkumulátorának cseréjekor sokféle szempontot kell figyelembe venni, ezeket szakszerűen csak a laptophardware szervizben tudják számba venni.

Mivel a laptop akkumulátoroknak rengeteg típusa van a piacon, ezért ha újat kell vásárolni, nehéz olyat választani, amely tökéletesen megfelel. Ha nem tudod a pontos akkumulátortípust, akkor érdemes szakember segítségét kérni a budapesti szerviz szolgáltatása ként.

Hogyan óvjuk meg a laptop akkumulátorát?

A laptop vásárlása után az akkumulátor töltési ciklusait speciálisan kell megszabni, erről a laptop használati utasításában találsz útmutatót.

A jelenleg kapható laptop akkumulátorok cellái lítiumot tartalmaznak, ezeket nem szükséges maximálisan lemeríteni az újabb töltési ciklus megkezdése előtt, mint ahogyan ez a kadmium és nikkel tartalmú akkumulátor cellák esetében volt.

 • A lítium-ion akkumulátort nem szabad hosszabb ideig lemerült állapotban tárolni, mivel a töltöttségi szintje olyan mértékben lecsökken, hogy lehetetlen lesz újra feltölteni, és szervizbe kell vinni a laptopot, hogy új akkumulátort vásároljunk.
 • A túlmelegedő akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet, ezért ne használjuk huzamos időn keresztül csak töltőről a laptopot.
 • A laptop akkumulátora számára a legjobb hőmérséklet a szobahőmérséklet. 45 C fok felett az akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet, ez -25 C fokra is vonatkozik, de ez kevésbé valószínű veszélyforrás.

Ha a laptopot útközben, akkumulátorról szeretnéd használni, és előreláthatóan nem fogsz csatlakozni az internetre, érdemes lehet az antivírus programot is kikapcsolni, hogy ne foglalja a laptop memóriáját és ne adjon felesleges munkát a processzornak sem.

2017.04.18.

Sz0veg szerkesztő program laptopraMit használjak szövegszerkesztéshez?

A Microsoft Word szövegszerkesztőjén kívül rengeteg más ingyenes és fizetős szövegszerkesztő és irodai programot lehet letölteni a laptopra. Ingyenes szövegszerkesztők:

 • 602 Pro PC Suit
 • Bred
 • Cool Editor
 • Everest Editor
 • Hieroglyph
 • Keynote
 • OpenOffice.org
 • PolyEdit
 • SkimEdit

A 602Pro Pc Suite egy kiváló angol szövegszerkesztő illetve irodai programcsomag, mely szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, grafikus szerkesztőt és dokumentum integrátort tartalmaz.

A program készítői a felhasználói felület kialakításakor a Microsoft Word-öt vették alapul, ezért első ránézésre a két program megegyezik, bár lehetőségeit tekintve jelentősen elmarad a Microsoft termékéhez képest.

Az ingyenes fejlesztésű, nyílt forráskódú programok előnye, hogy kereskedelmi társaikhoz képest sokkal gyorsabbak és könnyen testreszabhatóak némi programozó ismeret birtokában. Hátránya, hogy a forráskód nyíltsága miatt könnyen rejthetnek el kártékony kódot bennük.

A laptopra is letölthető ingyenes szövegszerkesztő program mérete alig több, mint 24 megabájt.

Bred

Egy rendkívül kis programról van szó, melynek mérete mindössze 580 Kbájt. Segítségével gyorsan és egyszerűen szerkeszthetünk ANSI, KOI8, OEM, Unicode fájlokat. Az apró program lehetőségeit pluginek segítségével tudjuk bővíteni.

Cool Editor

Jelenleg a 3.2-es verziónál tart a szövegszerkesztő program, mely segítségével szöveget és HTML fájlokat szerkeszthetünk a laptopon. A program előnye, hogy automatikusan meghatározza a megnyitott fájl típusát és kódolását.

2017.04.07.

Laptop processzor sematikus rajza.Laptop vásárlási alapok

A laptop vásárlás előtt a legtöbb ember megismerkedik a piacon kapható modellekkel és azok paramétereivel. A laptop vásárlás egyik legfontosabb kritériuma, a megfelelő processzor kiválasztása. A laptop processzorának következő paramétereit kell figyelembe venni:

 • a processzor teljesítménye
 • grafikus vezérlő vagy utasításkészlet
 • energiatakarékosság
 • sebesség és cash.

A laptop processzorának kiválasztásakor az egyik szempont lehet a grafikai megjelenítő és feldolgozó egység minősége és megoldása. A videokártya a processzor szemszögéből háromféle képen valósulhat meg:

 • integrált videokártya
 • diszkrét videokártya
 • hibrid, diszkrét és integrált videokártya együtt.

Az integrált videokártya előnyei

Az integrált videokártyával gyártott processzor és laptop akkor előnyös, ha nincs szükségünk komolyabb grafikai teljesítményre. Az integrált videokártyával gyártott processzor ára lényegesen alacsonyabb, energiatakarékosság terén is kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, az ilyen laptopok lényegesen tovább képesek autonóm üzemmódban működni.

Az integrált processzorokkal szerelt laptopok csendesebbek, hiszen nincs szükség kiegészítő hűtésre.

A diszkrét videokártyával szerelt laptop előnyei

Ha diszkrét, vagyis különálló grafikus áramkörrel és processzorral rendelkező laptopot vásároltunk, akkor ez a gép nagy mennyiségű, bonyolult grafika megjelenítésére is alkalmas. Kiváló minőségű a grafikai megjelenítés. Szükség esetén cserélhető a videokártya.

Nem vészes az integrált kártya

Ha irodai alkalmazások futtatásához vásárolsz laptopot, ne higgy a bolti eladónak, és bátran vásárold meg a processzorba épített videokártyával szerelt gépet. Igaz, hogy nem lehet rajta a legújabb játékokat játszani, de a hagyományos irodai alkalmazások mindegyikét problémamentesen futtathatod rajta. Meg kell jegyezni, hogy a hagyományos laptophoz kínált videokártyák teljesítménye egyébként is lényegesen elmarad asztali társaikhoz képest, ezért a komolyabb játékok futtatására ezek birtokában sincs sok esély.

2017.03.25.

Szervizben vásárolható laptop alkatrészek.Laptop kijelző

A mobil számítógép, a laptop a hétköznapi élet meghatározó része. Munka, tanulás, szórakozás és a pénzügyeink lebonyolítása is ezen keresztül működik. A korábbi közösségi élet központja, a piactér is fokozatosan az online térbe költözik át. A laptop napi használati cikké vált, azért meghibásodása esetén szeretnénk a legrövidebb időn belül újra használatba venni, megjavítani. A laptop elterjedésének magas fokától függetlenül továbbra is drága eszköz, ezért nem egyszerű új gépet vásárolni, érdemes megjavíttatni, szükség esetén cserélni a hibás alkatrészeket.

A laptop kijelző a gép egyik sérülékeny és drága alkatrésze. Meghibásodása esetén szeretnénk, ha a szervizben megjavítaná a szakember, de törés esetén kénytelenek vagyunk kicserélni. A laptophardware szervizben Budapesten szinte valamennyi laptop típushoz találunk alkatrészt, kijelzőt.

A laptop kijelző cseréjét csak szervizben, szakember tudja elvégezni. A megfelelő típusú kijelzőt is csak itt tudják kiválasztani, ezért csak a laptop-szervizben vásároljunk új laptop kijelzőt.

A laptop műanyag háza

A laptopok műanyag burkolata kiváló minőségű anyagokból készül, mégis előfordulhat, hogy elfárad, megsérül és eltörik. A műanyag burkolat egyik feladata, hogy megóvja a hardver elemeket a mechanikus sérülésektől. Ha leesik a laptop, csak a műanyag burkolat törik el, de az erőhatások nagy részét elnyeli.

A műanyag burkolat egészében cserélhető, a laptophardware szervizben vásárolhatsz új alkatrészt. A burkolat cseréjének előnye, hogy a néhány éves laptopunk külsőleg vadonatújan fog kinézni. Ne használd törötten az esztétikailag is megfáradt mobil számítógépet, vidd el a szervizbe és vásároljál rá új műanyag burkolatot, alkatrészt.

2017.03.20.


Új generációs laptop processzorA mobil számítógép lelke

Az Intel által gyártott csúcskategóriás processzorok, az i széria elérkezett a hetedik generációhoz. A bemutatott új modellek megpróbálják a piac lehető legnagyobb részét lefedni, ezért a Kaby Lake processzor 4,5 és 15 wattos TDP fogyasztási mutatóval bíró, notebookokba szánt megoldásokat is tartalmaz, amelyeket a korábbi gyakorlat szerint Kaby Lake Y és U képpen jelöltek meg. Felépítésük 2+2 rendszerű, ez annyit jelent, hogy két Hyper-Threadinget támogató processzormagjuk és kétblokkos, kétszer 12 számolóegységes grafikus moduljuk van GT2 kóddal és HD Graphics 620 elnevezéssel. A Core m processzorokat különösen alacsony fogyasztásuk miatt szeretjük – sokan viszont épp emiatt tartanak tőlük, ugyanis az alacsony fogyasztásért komolyan csökkentik a magok teljesítményét.

A hetedik generációs processzorok megjelenésekor az intel a mobil platform rengeteg fejlesztését is bemutatta. A legérdekesebbek a 45 wattos TDP osztályba tartozó négymagosok, amiket ezúttal is a HQ – vagy a tuningos modellnél a HK – utótagról lehet felismerni. A Skylake után a Kaby Lake is kapott négymagos Core i5-öt, amely a minimális órajelbeli lemaradáson túl csak a Hyper-Threading hiányában különbözik a drágább Core i7 családtól. Ezek a Kaby Lake H-nak nevezett lapkák 4+2-esek, a négy CPU blokk mellé két grafikus blokk került a szokásos 24 számolóegységgel. Jött még egy jó adag 15 wattos, 2+2 felállású processzor is, melyek közül a legérdekesebb a Core i3-7100H. Egészen magas, 3,00 GHz-es alapórajelet kapott, így Turbo Boost nélkül is határozottan komolyabb teljesítményt ad le, mint a 2,4 GHz-et tudó Core i3-7100U.

A processzorok piacra kerülésekor az árat az apró eltérések határozzák meg, amelyek azonban lényegesen befolyásolják a processzor, tehát a laptop teljesítményét, ilyenek a vPro, InTru 3D vagy TXT támogatása.

2017.03.09.

Elveszett adatok a laptopon.Laptop javítás házilag

Gyakori probléma a laptop használók körében, hogy véletlen félreütés miatt fontos fájlok és állományok tűnnek el a számítógépről. Meglepő módon nem is a kezdő felhasználók körében gyakori a hasonló probléma, általában a már magabiztos laptopozókkal fordul elő, hogy egy-egy takarítás során olyan fájlokat vagy dokumentumokat törölnek le vagy tüntetnek el, melyre még szükségük van.

A fontos iratok eltűnése esetén a visszaállítás komoly összegekbe is kerülhet. A fájlok „eltűnésének” leggyakoribb okai:

 • a laptop vagy asztali számítógép helytelen kikapcsolása,
 • hardveres vagy szoftveres hibák,
 • vírusok garázdálkodása.

A fájlok sérülésének oka lehet a merevlemezen megjelenő „bad szektorok”, ami nem csak a régi és használt HDD-n jelenhet meg, a vadonat új lemezeken is előfordulhatnak rossz szektorok.

Az adatvesztés fizikai megjelenésének formái sokfélék lehetnek. Előfordul, hogy eltűnik az operációs rendszerben a teljes logikai meghajtó, kellemetlenebb, amikor a teljes lemez válik láthatatlanná. Nehezebben azonosítható a probléma, ha csak egyes fájlok vagy könyvtárak tűnnek el a laptop merevlemezéről.

Adat-visszaállítás saját kézzel?

Az adataid, fájljaid visszaállítása előtt mérlegelni kell az információk fontosságát. Ha életbevágóan fontos adatokról, dokumentumokról van szó, esetleg olyan állományokról, melyek nem reprodukálhatóak, akkor határozottan azt ajánljuk, hogy vidd el egy szakszervizbe a laptopot, ahol a szakemberek már nem az első adatmentésen vannak túl, tehát nagy a valószínűsége annak, hogy a te gépeden is tudnak segíteni.

Az adat visszaállítás szempontjából a kritikus kérdés az, hogy történt-e felülírás a merevlemezen. Ha nem írta felül a rendszer a korábban letörölt adatokat, akkor nagyon jó esély van a visszaállításra. Ha történt felülírás, akkor sem reménytelen a helyzet, de az már hétköznapi felhasználók számára megfizethetetlen árú beavatkozást igényel. A többszörösen fölülírt adatokat is eséllyel vissza lehet állítani, de ez csak bankoknak, befektetői alapoknak, gyáraknak fontos és megfizethető.

Ha saját kezűleg szeretnél otthon adatokat visszaállítani, tudomásul véve, hogy véglegesen elveszhetnek az információk a szakszerűtlen beavatkozásod nyomán, az R-STudio nevű programmal tudsz komoly sikereket elérni.

Ez a program képes FAT32, NTFS, EXT2, EXT3 és UFS formázású merevlemezeket is kezelni, adatokat visszaállítani.
Ha a fájlrendszert komoly sérülések érték, tehát újratelepítetted már a Windowst a formázott lemezen, akkor az EasyRecovery programot RawRecovery üzemmódban érdemes futtatni.

Ne felejtsd el, hogy ezek a programok otthoni használatra készültek, csak hobbi szintű felhasználásra valók, a szakszerű, szervizes adat visszaállítás sikerességét meg sem közelítik.

2017.03.03.


Használd okosan a laptopodatHogy használd helyesen a laptopod?

Az első lépések. Már a laptop vásárlásakor és első üzembe helyezésekor gondoljunk arra, hogy szeretnénk a lehető legtöbb ideig, maximális teljesítménnyel használni a laptop akkumulátorát. Az első használat alkalmával töltsd fel maximálisan, 100 %-ra a laptopot, ne kapcsold ki a laptoptöltőt akkor sem, ha túl sokáig tart a töltés.

Az első használat alkalmával állítsd be az energiatakarékos beállításokat a Windows rendszerben. Választhatsz az automatikus beállítások közül, ha nem akarsz sokat foglalkozni a laptoppal, de érdemes a saját használati stílusodhoz igazítani az energiaellátást.

Az új laptop első időszaka

A laptop akkumulátor hosszú távú használatával ellentétes az első időszak használata. Az első bekapcsolás után három alkalommal maximálisan fel kell tölteni és teljesen le kell meríteni a cellákat. Ne felejtsd el, hogy ne tartsd túl sokáig lemerített állapotban az akkumulátort. A laptop akkumulátorának lemerítése az első három alkalommal a lehetőségekhez mérten egyenletesen történjen, ez annyit jelent, hogy ne használj olyan programokat, melyek leterhelik a rendszert, ilyenek a nagy grafikai teljesítményt igénylő játékok, melyek kihasználják a laptop videokártyáját.

Ezt a műveletet (háromszori feltöltés és lemerítés) évente egyszer érdemes megismételni, ezzel mintegy „tornáztatva” a laptop akkumulátorát.

Ne töltsd túl az akkumulátort

Az első időszakhoz képest a laptop akkumulátora akkor működik jól, ha nem töltöd fel maximálisan és nem meríted le teljesen, erről a lent ajánlott posztban olvashatsz részletesen.

Sohase tárold lemerített állapotban az akkumulátort. A 0-10 %-os töltöttségen tárolt akkumulátor károsodhat.
A laptop akkumulátorának élettartamát töltési és merítési ciklusokban mérik. Minél több ilyen ciklus zajlik le, annál valószínűbb, hogy cserélni vagy javítani kell a telepet. Ne hagyd alvó üzemmódban a laptopot, hiszen ilyen állapotban is meríti az akkumulátort.

Néhány rövid használati tanács:

 • Ne hagyd túlmelegedni a gépet. A túlzott forróság és az elégtelen szellőzés károsítja a laptop akkumulátorát.
 • Sohase használd az ágyban és ne takard el a szellőzőnyílásait.
 • Évente legalább egyszer tisztítsd ki a laptop hűtőrendszerét, szükség esetén vidd szervizbe.
 • Ha hosszabb ideig asztali gépként használod a laptopot, vedd ki az akkumulátort és tárold megfelelő módon.

Ezeket a cikkeket olvastad már?