2017.03.09.

Elveszett adatok a laptopon.Laptop javítás házilag

Gyakori probléma a laptop használók körében, hogy véletlen félreütés miatt fontos fájlok és állományok tűnnek el a számítógépről. Meglepő módon nem is a kezdő felhasználók körében gyakori a hasonló probléma, általában a már magabiztos laptopozókkal fordul elő, hogy egy-egy takarítás során olyan fájlokat vagy dokumentumokat törölnek le vagy tüntetnek el, melyre még szükségük van.

A fontos iratok eltűnése esetén a visszaállítás komoly összegekbe is kerülhet. A fájlok „eltűnésének” leggyakoribb okai:

  • a laptop vagy asztali számítógép helytelen kikapcsolása,
  • hardveres vagy szoftveres hibák,
  • vírusok garázdálkodása.

A fájlok sérülésének oka lehet a merevlemezen megjelenő „bad szektorok”, ami nem csak a régi és használt HDD-n jelenhet meg, a vadonat új lemezeken is előfordulhatnak rossz szektorok.

Az adatvesztés fizikai megjelenésének formái sokfélék lehetnek. Előfordul, hogy eltűnik az operációs rendszerben a teljes logikai meghajtó, kellemetlenebb, amikor a teljes lemez válik láthatatlanná. Nehezebben azonosítható a probléma, ha csak egyes fájlok vagy könyvtárak tűnnek el a laptop merevlemezéről.

Adat-visszaállítás saját kézzel?

Az adataid, fájljaid visszaállítása előtt mérlegelni kell az információk fontosságát. Ha életbevágóan fontos adatokról, dokumentumokról van szó, esetleg olyan állományokról, melyek nem reprodukálhatóak, akkor határozottan azt ajánljuk, hogy vidd el egy szakszervizbe a laptopot, ahol a szakemberek már nem az első adatmentésen vannak túl, tehát nagy a valószínűsége annak, hogy a te gépeden is tudnak segíteni.

Az adat visszaállítás szempontjából a kritikus kérdés az, hogy történt-e felülírás a merevlemezen. Ha nem írta felül a rendszer a korábban letörölt adatokat, akkor nagyon jó esély van a visszaállításra. Ha történt felülírás, akkor sem reménytelen a helyzet, de az már hétköznapi felhasználók számára megfizethetetlen árú beavatkozást igényel. A többszörösen fölülírt adatokat is eséllyel vissza lehet állítani, de ez csak bankoknak, befektetői alapoknak, gyáraknak fontos és megfizethető.

Ha saját kezűleg szeretnél otthon adatokat visszaállítani, tudomásul véve, hogy véglegesen elveszhetnek az információk a szakszerűtlen beavatkozásod nyomán, az R-STudio nevű programmal tudsz komoly sikereket elérni.

Ez a program képes FAT32, NTFS, EXT2, EXT3 és UFS formázású merevlemezeket is kezelni, adatokat visszaállítani.
Ha a fájlrendszert komoly sérülések érték, tehát újratelepítetted már a Windowst a formázott lemezen, akkor az EasyRecovery programot RawRecovery üzemmódban érdemes futtatni.

Ne felejtsd el, hogy ezek a programok otthoni használatra készültek, csak hobbi szintű felhasználásra valók, a szakszerű, szervizes adat visszaállítás sikerességét meg sem közelítik.

Ezeket a cikkeket olvastad már?