2018.03.17.

IBM kvantumszámítógépMire fogjuk használni?

A kvantumszámítógép, kvantumtechnológia sokáig csak tudományos fantasztikum volt, most több olyan hír is érkezett, mely szerint valósággá válhatott. A Google hírei szerint elkészítették a kvantumprocesszort, az IBM pedig azt állítja, hogy használható kvantumszámítógépet rakott össze.

Helló kvantumvilág

A New York-tól nem messze található laboratóriumban egy tudománytörténeti mérföldkőhöz értek a szakemberek. A működő és munkára fogható kvantumszámítógép megalkotása a kerék vagy a villamos áram felfedezésének jelentőségéhez mérhető.

A kvantumszámítógép segíthet az új anyagok felfedezésében, megvizsgálhatjuk világunkat egészen az atomi szintekig, minden létező titkosítást és kódot feltörhet, a mesterséges intelligencia megszületése sem várathat magára sokáig.

A kvantumtechnológia fontosságának megértéséhez tudnunk kell, hogyan működik az. Hagyományos számítógépek lineáris adatfeldolgozással működnek, véges adott idejű kapacitással. A kvantumszámítógép ezzel szemben egyazon időben szinte végtelen számú műveletet képes elvégezni. Ez a kapacitásmennyiség fontos például, ha egy robotot szeretnénk kiegyensúlyozni vagy egy drónrepülőt kell rakétameghajtás segítségével irányítani. Az emberiség számára lehetővé válik szinte bármilyen folyamat vagy munka gépesítése.

A kvantumszámítógépek fejlesztői között az Google a legnagyobb mérkőző fél, az Intel és a Microsoft valamivel lemaradva követi a keresőóriást, de vannak jól finanszírozott versenyzők rajtuk kívül is: Rigetti Computing, az IonQ és a Quantum Circuits.

Az IBM nem is egy kvantumszámítógép fejlesztésén dolgozik, hanem egy sor számítógépet kapcsoltak össze felhőszerverben.

A kvantumszámítógép értékelésekor azzal a paradoxonnal szembesülünk, hogy a hagyományos gépekhez viszonyítva a legtöbb számítást lényegesen lassabban végzi majd el. A gép kihasználásához a speciális feladatokra speciális szoftverek és algoritmusok készítése szükséges, mely a működő rendszer nélkül meglehetősen bonyolult feladat.

A mostani bejelentéseket a Google és az IBM részéről, a tudósok és kutatók egyaránt kétkedéssel fogadják.

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a vállalatok bejelentéseik megfogalmazásakor elsősorban a marketinget tartják szem előtt és potenciális befektetőik előtt szeretnének jobb színben feltűnni. A kvantumszámítógép elvi felépítése és működésének mechanizmusa lényegében már létezik, de a döntő áttörés még várat magára.

Címkék: kvantum

Ezeket a cikkeket olvastad már?