2017.07.10.

Karbantartás, javítás vagy csere

Laptop akkumulátor szereléseA most kapható laptopok akkumulátora már nehezebben cserélhető az elődökhöz képest. A legújabb akkumulátorokat csak szervizben, szakember tuja ki- és beszerelni. A lítiumion-akkumulátorok használatakor nincs szükség karbantartásra, mindössze a megfelelő felhasználási szabályokat kell betartani. A memóriaeffektus csak a régebbi típusokra jellemző, ezért ezzel kapcsolatban nincs teendőnk vagy félnivalónk.

A laptop akkumulátor nélkül elveszíti eredeti jelentőségét, a telep az áramkimaradásoktól is védi gépünk állományait.

Töltési és merülési ciklusok

A laptop akkumulátor használatánál nincs szükség a teljes merítésre és töltésre, bármilyen töltöttségi szintnél csatlakoztatható a laptop töltője. A telepek igénytelenségétől függetlenül érdemes elkerülni az akkumulátor 0%-os szintre történő elhasználását. A lítium-ionos elemek egészsége szempontjából hasznosabb, ha gyakran töltöd ahelyett, hogy lemerítenéd, majd teljesen feltöltenéd őket. A notebookos akkuk tartalmaznak kapacitásmérőt, ami arra való, hogy tájékoztasson minket, mennyi energiát tárol még pontosan az akku. A töltési és merülési ciklusok számának emelkedésével ugyanakkor ez a mérő idővel pontatlanná válik.

Néhány laptop a BIOS-on keresztül biztosít lehetőséget ennek az újrakalibrálására, de ez nem jelenti azt, hogy egy teljesen újszerű elemet kapunk a kalibrálás végére. Tulajdonképpen elegendő, ha minden 30 merülési ciklusban egy alkalommal szünet nélkül teljesen lemerítjük az akkut, majd teljesen feltöltjük azt. Ennek semmi köze a memóriaeffektushoz, csupán azért van rá szükség, hogy a kapacitás mérése újra pontos legyen. Amennyiben a mérő pontatlan, a kijelzett százalékos értékek sem lesznek valódiak, a laptop pedig már akkor váratlanul kikapcsolhat, amikor a rendszer szerint még 10 százalékos töltöttségünk van.

A laptop akkumulátor használatának, az élettartam szempontjából egyetlen szabálya van, ne engedjük túlságosan felhevülni a gépet, rendszeresen karbantartani kell a hűtőrendszert.

2017.04.22.

Szervizben is vásárolhatsz laptop akkumulátort.Vásárolj a notebookba akkumulátort

A laptop akkumulátora sajnos nem örök életű, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy sokáig a megfelelő kapacitást nyújthassa a tulajdonos számára. A notebook akkumulátorának cseréjekor sokféle szempontot kell figyelembe venni, ezeket szakszerűen csak a laptophardware szervizben tudják számba venni.

Mivel a laptop akkumulátoroknak rengeteg típusa van a piacon, ezért ha újat kell vásárolni, nehéz olyat választani, amely tökéletesen megfelel. Ha nem tudod a pontos akkumulátortípust, akkor érdemes szakember segítségét kérni a budapesti szerviz szolgáltatása ként.

Hogyan óvjuk meg a laptop akkumulátorát?

A laptop vásárlása után az akkumulátor töltési ciklusait speciálisan kell megszabni, erről a laptop használati utasításában találsz útmutatót.

A jelenleg kapható laptop akkumulátorok cellái lítiumot tartalmaznak, ezeket nem szükséges maximálisan lemeríteni az újabb töltési ciklus megkezdése előtt, mint ahogyan ez a kadmium és nikkel tartalmú akkumulátor cellák esetében volt.

  • A lítium-ion akkumulátort nem szabad hosszabb ideig lemerült állapotban tárolni, mivel a töltöttségi szintje olyan mértékben lecsökken, hogy lehetetlen lesz újra feltölteni, és szervizbe kell vinni a laptopot, hogy új akkumulátort vásároljunk.
  • A túlmelegedő akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet, ezért ne használjuk huzamos időn keresztül csak töltőről a laptopot.
  • A laptop akkumulátora számára a legjobb hőmérséklet a szobahőmérséklet. 45 C fok felett az akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet, ez -25 C fokra is vonatkozik, de ez kevésbé valószínű veszélyforrás.

Ha a laptopot útközben, akkumulátorról szeretnéd használni, és előreláthatóan nem fogsz csatlakozni az internetre, érdemes lehet az antivírus programot is kikapcsolni, hogy ne foglalja a laptop memóriáját és ne adjon felesleges munkát a processzornak sem.

2017.03.03.


Használd okosan a laptopodatHogy használd helyesen a laptopod?

Az első lépések. Már a laptop vásárlásakor és első üzembe helyezésekor gondoljunk arra, hogy szeretnénk a lehető legtöbb ideig, maximális teljesítménnyel használni a laptop akkumulátorát. Az első használat alkalmával töltsd fel maximálisan, 100 %-ra a laptopot, ne kapcsold ki a laptoptöltőt akkor sem, ha túl sokáig tart a töltés.

Az első használat alkalmával állítsd be az energiatakarékos beállításokat a Windows rendszerben. Választhatsz az automatikus beállítások közül, ha nem akarsz sokat foglalkozni a laptoppal, de érdemes a saját használati stílusodhoz igazítani az energiaellátást.

Az új laptop első időszaka

A laptop akkumulátor hosszú távú használatával ellentétes az első időszak használata. Az első bekapcsolás után három alkalommal maximálisan fel kell tölteni és teljesen le kell meríteni a cellákat. Ne felejtsd el, hogy ne tartsd túl sokáig lemerített állapotban az akkumulátort. A laptop akkumulátorának lemerítése az első három alkalommal a lehetőségekhez mérten egyenletesen történjen, ez annyit jelent, hogy ne használj olyan programokat, melyek leterhelik a rendszert, ilyenek a nagy grafikai teljesítményt igénylő játékok, melyek kihasználják a laptop videokártyáját.

Ezt a műveletet (háromszori feltöltés és lemerítés) évente egyszer érdemes megismételni, ezzel mintegy „tornáztatva” a laptop akkumulátorát.

Ne töltsd túl az akkumulátort

Az első időszakhoz képest a laptop akkumulátora akkor működik jól, ha nem töltöd fel maximálisan és nem meríted le teljesen, erről a lent ajánlott posztban olvashatsz részletesen.

Sohase tárold lemerített állapotban az akkumulátort. A 0-10 %-os töltöttségen tárolt akkumulátor károsodhat.
A laptop akkumulátorának élettartamát töltési és merítési ciklusokban mérik. Minél több ilyen ciklus zajlik le, annál valószínűbb, hogy cserélni vagy javítani kell a telepet. Ne hagyd alvó üzemmódban a laptopot, hiszen ilyen állapotban is meríti az akkumulátort.

Néhány rövid használati tanács:

  • Ne hagyd túlmelegedni a gépet. A túlzott forróság és az elégtelen szellőzés károsítja a laptop akkumulátorát.
  • Sohase használd az ágyban és ne takard el a szellőzőnyílásait.
  • Évente legalább egyszer tisztítsd ki a laptop hűtőrendszerét, szükség esetén vidd szervizbe.
  • Ha hosszabb ideig asztali gépként használod a laptopot, vedd ki az akkumulátort és tárold megfelelő módon.

Ezeket a cikkeket olvastad már?