2019.02.24.

Baktériumok a laptopon, számítógépen és okos eszközökön

Billentyűzet szakszerű fertőtlenítése.A számítógépek és okoseszközök használata érintéssel lehetséges. Kezünkről és környezetünkből rengeteg baktérium és kórokozó jut a technikára. A legtöbb billentyűzet műanyagból készül, így ennek tisztítását és fertőtlenítését kell megoldani, az okoseszközök esetében a kijelző üveg vagy kristály felületét kell megfelelő módon letisztítani, tisztítószerrel fertőtleníteni.

Antibakteriális felületek

A gyártók az utóbbi években előtérbe helyezték azt a szemléletet, hogy a gépek és berendezések felületét antibakteriális anyagokból, illetve adalékokkal készítették. A legjobb és legegyszerűbb megoldás az ezüst alkalmazás, ez az anyag biztonságosan és hatékonyan pusztítja a baktériumokat és kórokozókat.

A baktériumtelepek kialakulása

A billentyűzet felületén és a mechanikus billentyűk közeiben a zsíros részeken könnyen megtelepedhetnek a legkülönfélébb mikroorganizmusok. A felületekről könnyen és gyorsan eltakaríthatjuk a fertőzéseket egy kevés fertőtlenítő szer segítségével, azonban a bonyolultabb zegzugosabb eszközökön ez problémát okozhat. Az élelmiszergyártásban vagy a szociális intézményekben használt számítástechnikai berendezéseket ezért igyekeznek speciális, zárt billentyűzettel gyártani.

Laptop fertőtlenítése

A laptopok esetében a fertőtlenítés és tisztítás sokkal nehezebb, hiszen a billentyűzet közökben a laptop alaplapjának fedelét találjuk, így nagyobb mennyiségű szer használata nem ajánlott. A dupla kijelzős laptopok esetében, melyeket okoslaptopnak is nevezünk, a tisztítás könnyebben megoldható, hiszen nedvesség és porálló tulajdonsággal rendelkezhetnek.

Az élelmiszeriparban alkalmazott okoseszközök zárt felépítésűek, folyékony fertőtlenítő és tisztítószer is alkalmazható kezelésükkor. A felületek tisztítása mellett érdemes a hűtőventilátor csatornájával is foglalkozni, mert az itt megragadt por jó táptalaja a baktériumoknak és kórokozóknak. A tisztítás előtt az okoseszközt szét kell szerelni, melyek a legújabb eszkö9zök esetében saját kezűleg már nem lehetségesek, ezért szervizbe kell vinni.

Címkék: laptop hardver
2018.08.02.

Okoslaptop vagy behajtható tablet?

Két kijelzős laptop prototípus.A mobil számítógép gyártók folyamatosan fejlesztik és újítják hardvereiket. Az utóbbi időben látványosan elmozdult a kereslet a mobil eszközök irányába. A kezdeti lelkesedés után a tabletek sokat veszítettek népszerűségükből, most azonban új lendületet kaphat a fejlesztésük. A mobil számítógépek és laptopok előnye, hogy bárhol és bármikor használhatjuk őket, a tablettel szemben azonban nehezek és sok energiát fogyasztanak. Ha jól megfigyeljük a laptopgyártók fejlesztési irányait, azt láthatjuk, hogy az ultravékony laptopok rendkívül sok hasonlóságot mutatnak a tabletekkel, lényegében két összekapcsolt tabletet láthatunk.

Billentyűzet alternatívák

A laptop és tablet közötti legmarkánsabb különbség, hogy előbbi rendelkezik billentyűzete, mely jelenleg elengedhetetlen tartozéknak tűnik a hétköznapi munkavégzésben. Tény azonban az is, hogy amikor a billentyűzetet nem használjuk bevitelre, a laptop házának alsó része, a billentyűzet, touchpad stb. semmilyen funkciót sem tölt be. Azok számára, akik nem gyakran gépelnek, teljesen fölösleges, az érintőkijelzőn megjelenő virtuális klaviatúra vagy a külső, csatlakoztatható billentyűzet jó alternatíva.

A Lenovo és az Asus is fejleszt olyan laptopokat, mely alsó része többcélú lehet. A Lenovo notebook alsó része egyetlen érintőpad, melyet elektronikus ceruza segítségével alternatív adatbevitelre használhatunk, szükség esetén pedig megjelennek a billentyűk kontúrjai. A cég elmondása szerint megfelelő visszajelzést kapnak a felhasználók a billentyűk lenyomásakor, azonban ez még korántsem tökéletes.

Az Asus más irányt választott, a Project Precog okoslaptopja lényegében két összekapcsolt kijelzőből áll, ha úgy tetszik két tablet, mely zsanérokon rögzül. A virtuális billentyűzet az érintőkijelzőn jelenik meg, ha szükség van rá.

Meddig kell még a billentyűzet?

A billentyűzet jelenleg alapvető beviteli eszköznek számít, azonban a cégek már gondolnak a billentyűk utáni világra. A Google és a Microsoft által is fejlesztett hangfelismerő rendszer lényegében helyettesítheti a klaviatúrát, csupán a hardver és szoftver tökéletesítésére van szükség. A mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően rövidesen bármelyik okoslaptop megértheti a felhasználók utasításait. Minden egyéb esetre a tökéletesített virtuális billentyűzet jelenthet megoldást, hiszen a billentyűk visszajelzése tanulható, megszokható, esetleg kifejleszthető olyan hajlékony kijelző, melyből kiemelkedhetnek a billentyűgombok. Addig is itt az Asus Precog és a Lenovo Yoga.

Címkék: laptop hardver
2018.06.02.

Bivajerős gépek játékosok számára fejlesztve

ASUS ROG laptopA gamerek számára fejlesztett laptopok az utóbbi időben hasonló hardver konfigurációval kerülnek a boltok polcaira. Alap lett a minimum Intel Core i7-es processzor, 8GB RAM és a diszkrét videokártya.

Mit nevezhetünk jó gamer laptopnak? Korábban egyszerű volt erre a kérdésre választ találni, csak azt kellett eldönteni, hogy képes-e futtatnia a laptop a Crysis-t vagy nem.

2018-ra a laptoptípusok és hardverek jócskán különböznek egymástól, ráadásul a játékok sem mindig hasonló hardverkövetelményekkel érkeznek. Szinte az összes kütyü Windows 10-es operációs rendszert futtat, a vásárlónak elsősorban azt kell eldöntenie, hogy vékony és könnyű, hordozható gépet szeretne vagy pedig egy behemót, nagy teljesítményű erőgépet akar vásárolni.

Lássunk néhány igazán jó gamer laptopot, melyet 2018-ban megvásárolhatunk.

MSI GS65 Stealth

Egy igazán vékony erőgép, melyet kifejezetten számítógépes játékok futtatására terveztek. A notebook remek tervezésű, igazán szép burkolatot kapott, a teljesítménye és tudása is remek, negatívumként meg kell említeni, hogy a szokásosnál erősebben melegszik a gép alja.

A legújabb játékok problémamentes működtetését az alábbi hardver biztosítja:

 • Processzor: Intel Core i7
 • Videokártya: Nvidia GeForce GTX 1070 (8GB GDDR5X VRAM, Max-Q)
 • Memória: 16GB RAM
 • Laptop kijelző: 15,6-hüvelykes FHD (1,920 x 1,080) anti-glare, wide-view 144Hz panel
 • Háttértár: 512GB M.2 SSD.

ASUS gamer laptop

ASUS ROG Zephyrus GX 501

Az Nvidia Max-Q technológiájának köszönhetően az Asus notebookja az ultrabookok vékony külsejét ötvözi az asztali gamer gépek teljesítményével. Könnyen hordozható, kellemes kinézetű eszköz, melyet mindennapi használatra terveztek, a kényelmet biztosítja a hangtalan hűtőrendszer is. A laptop hardvere:

 • Processzor: Intel Core i7
 • Videokártya: Nvidia GeForce GTX 1080 (8GB GDDR5X VRAM)
 • Memória: 16GB RAM
 • Kijelző: 15,6-hüvelyk FHD (1,920 x 1,080) anti-glare, wide-view 120Hz panel G-Sync technológiával
 • Háttértár: 512GB M.2 PCIe x4 SSD.

ASUS ROG G703GI

Az utóbbi években a gamer laptopok között is divatosak lettek a vékony és könnyű gépek, azonban az Asus ROG G703GI egy robusztus, igazán nagy teljesítményű notebook. A gigantikus erőt az i9-es Intel Core processzor és a robusztus, könnyen hűthető burkolat is biztosítja. Az Asus gamer laptop specifikációja:

 • Processzor: Intel Core i7-i9
 • Videokártya: Nvidia GeForce GTX 1080 (8GB GDDR5X VRAM)
 • Memória 64GB
 • Kijelző: 17,3-hüvelykes FHD (1,920 x 1,080)144Hz
 • Háttértár: 3 x 512GB SSD (M.2, RAID 0), 2TB HDD.
Címkék: laptop hardver
2018.04.11.

Lenovo laptop márkaKínai márka, európai segítséggel

A kínai Lenovo márka a világ élvonalába tartozik több tekintetben is. Asztali gépek forgalmazása és gyártása tekintetében a harmadik helyet foglalják el a márkák között, a laptopjaikkal nemcsak a legmagasabb kategóriákban értek el sikereket, olcsóbb típusaikkal a középkategóriában is rendkívül népszerűek. Laptopvásárláskor, ha elsősorban az ár szempontja a legfontosabb, sokan keresgélhetnek a cég mobil számítógéptípusai között.

A Kínai Tudományos Akadémia főrészvényesként vesz részt a laptopgyártó cégben, Európában pedig az IBM és a Motorola divízióinak megvásárlásával növelték a márka megbízhatóságát. A piac lefedése érdekében nem csak mobil eszközöket, hanem szervereket, munkaállomásokat is gyártanak, forgalmaznak.

Lenovo Yoga

Ebben az évben is egy rangos nemzetközi eseményen, a Mobile World Congress alkalmával mutatták be az új generációt a Lenovo Yoga 7xx és 5xx notebookcsaládját.

A 730-as számot viselő, kevésbé mobil gép 13 és 15 hüvelykes kijelzőkkel kerül piacra, a hardver teljesítményéért a Kaby Lake-R kódnevű Core processzorok felelnek.

A memória 16 GB-ig, a PCIe SSD háttértár pedig 512 GB-ig bővíthető a kisebb és 1 TB-ig a nagyobb modell esetében. A kijelzők Full HD-s és 4K-s paneleket kaptak. Grafikus adapterből a 15”-es méretű csúcsmodellnél választhatunk GeForce GTX 1050-et, a többi esetben viszont be kell érnünk a CPU-ba integrált GPU-val, mely otthoni és irodai alkalmazások futtatására tökéletesen elegendő.

Csatlakozóból három USB porttal kaptak a hardverek, ezek közül egy Type-A, kettő pedig Type-C formátumú, és az utóbbiak közül az egyik Thunderbolt 3 képességekkel is rendelkezik, a nagyobb kijelzővel szerelt változatra kapott pluszban még egy HDMI kivezetést is. Mindkét készüléknél adott az ujjlenyomat-olvasó, a JBL hangsugárzók és a Lenovo Active Pen 2 használatának lehetősége is. Ami az árat illeti, a 15”-es modell 900, a 13”-es változat pedig 880 dollárról indul majd, ennyiért lehet elérni őket a boltok polcain.

Ennél minden bizonnyal alacsonyabb áron érhető el a Yoga 530 széria, amely 14”-es kijelzővel érkezik, és HD illetve Full HD felbontások közül válogathatunk majd. A CPU-kínálat a Pentium 4415U-val indul, és egészen a Core i7-8550U-ig tart, mellé pedig a GeForce MX130 választható. Memóriából 16 GB, háttértárból pedig 512 GB a kérhető maximum. Csatlakozóból egy Type-C, két Type-A és HDMI kerül a gép oldalára, opcióként pedig megjelenik az ujjlenyomat-olvasó, mely a modern biztonságtechnika alapja lett.

Címkék: laptop hardver
2017.12.01.

Nagy teljesítményű gamer laptop.Az MSI a játékosokra is gondol a hardver gyártáskor

A gamerek számára gyártott laptopok nem arra valók, hogy elhúzzák a játékot, hanem könnyedén futtassák azokat és az asztali gépeket is lepipálják. A 21. században a mobil számítógépek némelyike bőven túlszárnyalja az asztali gépek teljesítményét, bár mobilitásuk kompromisszumossá válik.

A játék laptopok jellemzői

Hogyan döntsük el, hogy az adott laptop modell megfelelő a legújabb játékok futtatására? Az még nem jelent semmit, ha a The Elder Scrolls V: Skyrim vagy a Grand Theft Auto 5 könnyen fut a gépen, bár ez sem utolsó szempont. Az Oculus VR vagy a HTC virtuális valóságának futtatása azonban már olyan kemény dió, ami sokat elmond a megvásárolt gép hardverének teljesítményéről.

A gamer laptop kiválasztásakor a következő szempontokat kell figyelembe venni, fontossági sorrendben

 1. A videokártya erőssége, minősége és gyártója. Jelen leg a legújabb NVIDIA diszkrét videokártyát érdemes vásárolni, minimum 2GB memóriával.
 2. A játékok könnyed futtatásához Intel Core i5-ös minimum processzorra van szükség, vagy az ezzel egyenértékű, legújabb AMD-re. A processzorválasztásnál csak akkor vásároljunk energiatakarékos típust, ha fontos a mobilitás, egyébként a teljesítményt részesítsük előnyben, a gyorsasághoz pedig áramra van szükség, tehát megnő a fogyasztás.
 3. Fontos a laptop memóriájának mennyisége, típusa és frekvenciája is. A gamer laptopban minimum 4GB memória legyen, de inkább 8-tól felfelé vásároljunk. A jelenleg divatos DDR3-at fokozatosan felváltja a modernebb DDR4-es memória, melyből lehetőség szerint a 2400MHz-es változatot válaszd.
 4. A laptop kijelzőjének kiválasztásakor már nem érdemes a gyártási technológiát figyelni vagy a felbontást nézni, a gamerek számára készített laptopnak minimum 17 hüvelykes monitora kell, hogy legyen és érdemes a kiegészítő technológiákat is figyelembe venni.

A jó és drága gamer laptopban kell, hogy legyen:

 • HD felbontású videokamera
 • diszkrét hálózati kártya, hogy ezzel ne a processzort terheljük
 • vezetéknélküli kommunikáció
 • nagyteljesítményű akkumulátor.
Címkék: laptop hardver
2017.11.07.

Dell Inspirion laptopIntel Core Kaby Lake-R processzort kapnak a laptopok

A Dell legújabb Inspiron 7000-es szériájában 13-as, 15-ös és 17 colos monitorral szerelt laptopok jöttek ki, melyek a nyolcadik generációs Intel Core processzorral lettek felszerelve.

A zászlóshajónak számító 17 hüvelykes kijelzővel érkező laptop a maga nemében egyedülálló, hiszen az első ekkora méretben gyártott transzformer laptop a világon. A Full HD kijelző mellett Core i5 vagy i7-es processzort pakoltak a gépbe, amihez NVIDIA GeForce MX150-es videokártya biztosítja a grafikát 2GB GDDR5 videomemóriával, alapfelszereltség még az SSD meghajtó. A laptop akkumulátora 11 órás munkát tesz lehetővé egyetlen feltöltéssel. A csatlakozásokat USB Type-C, USB 2.0 és microSD kártyaolvasó biztosítja.

A kisebb, 13 és 15 hüvelykes modellek 4k kijelző kaptak, a drágább testvértől eltérően azonban NVIDIA GeForce 940MX videokártyát tett be a gyártó.

A 8. generációs processzorral szerelt laptopok, melyek táblagépként is használhatók a Dell új vonulatának gépei, melyeken látszik a gyártó stratégiájának iránya is. A csúcskategóriájú laptopok a billentyűzet részt, mint dokkolót használják, de anélkül is teljes értékű számítógépként, tabletként működhetnek.

A laptopot gamerek számára is ajánlja a Dell, a mérések szerint az Asus ROG Strix GL553VD laptop kategóriájába tartozik a gép, de jelentősen elmarad a jóval nagyobb teljesítményű MSI GS63VR 6RF géptől. 900 dolláros középárával a gép nem biztos, hogy a játékosok kedvencévé válik, hiszen a full-os konfigurációt vásárlók már 1300 dollárt is fizethetnek az erősebb hardverért.

A Dell laptopgyártó az utóbbi években a megbízhatóság és minőség terén jelentőset lépett előre, ezért egyre többen választják termékeit.

Címkék: laptop hardver
2017.06.19.

V;kony laptop az UltrabookA legújabb mobil számítógépekről már azt sem tudjuk, hogy mire valók

A netbook és laptop után egy új szó járta be a laptopvásárlók tudatát, az ultrabook. Vajon egy forradalmian új eszközről van-e szó, vagy csak a marketingesek legújabb ötlete a megnevezés?

Az Intel cég által Ultrabooknak nevezett laptopok szigorú paramétereknek felelnek meg: vastagsága maximum 21 milliméter, súlya maximum 1,5 kg lehet. A laptop burkolata, ilyen kis súly mellett is erős kell, hogy legyen, amit vagy kompozit anyagok használatával, vagy alumínium borítással lehet elérni.

Milyen változtatásokat kellett elvégezni, hogy megfeleljen a gép a kritériumoknak?

Az Ultrabook burkolatának szűkös helye miatt a legtöbb alkatrészt, így a processzort és a memóriát is az laplapra forrasztják a gyárban, így a javítás lehetősége szinte kizárt. Az ultrabookok nem tartalmaznak optikai meghajtót, az akkumulátort nem lehet cserélni.

Teljesítmény

Az Ultrabook, a gyártási követelmények miatt is fantasztikusan gyors gép, az operációs rendszer felállása 5 másodperc alatt történik. Minimum i5 vagy i7-es processzort találunk bennük, 4 GB-nél nem lehet kevesebb a memória, és kötelezően szilárdtest lemezegységet szerelnek beléjük. A könnyű és optimalizált hardvernek köszönhetően, ez a laptoptípus energiatakarékos, és csekély mértékben melegedik.

Mivel az Ultrabook-ok ára meglehetősen borsos, ezért leginkább olyanoknak ajánlható, akik nagyon sokat utaznak, és utazás közben szükség van a nagy teljesítményű laptop nyújtotta kényelemre, számítási kapacitásra.

Címkék: laptop hardver
2017.03.25.

Szervizben vásárolható laptop alkatrészek.Laptop kijelző

A mobil számítógép, a laptop a hétköznapi élet meghatározó része. Munka, tanulás, szórakozás és a pénzügyeink lebonyolítása is ezen keresztül működik. A korábbi közösségi élet központja, a piactér is fokozatosan az online térbe költözik át. A laptop napi használati cikké vált, azért meghibásodása esetén szeretnénk a legrövidebb időn belül újra használatba venni, megjavítani. A laptop elterjedésének magas fokától függetlenül továbbra is drága eszköz, ezért nem egyszerű új gépet vásárolni, érdemes megjavíttatni, szükség esetén cserélni a hibás alkatrészeket.

A laptop kijelző a gép egyik sérülékeny és drága alkatrésze. Meghibásodása esetén szeretnénk, ha a szervizben megjavítaná a szakember, de törés esetén kénytelenek vagyunk kicserélni. A laptophardware szervizben Budapesten szinte valamennyi laptop típushoz találunk alkatrészt, kijelzőt.

A laptop kijelző cseréjét csak szervizben, szakember tudja elvégezni. A megfelelő típusú kijelzőt is csak itt tudják kiválasztani, ezért csak a laptop-szervizben vásároljunk új laptop kijelzőt.

A laptop műanyag háza

A laptopok műanyag burkolata kiváló minőségű anyagokból készül, mégis előfordulhat, hogy elfárad, megsérül és eltörik. A műanyag burkolat egyik feladata, hogy megóvja a hardver elemeket a mechanikus sérülésektől. Ha leesik a laptop, csak a műanyag burkolat törik el, de az erőhatások nagy részét elnyeli.

A műanyag burkolat egészében cserélhető, a laptophardware szervizben vásárolhatsz új alkatrészt. A burkolat cseréjének előnye, hogy a néhány éves laptopunk külsőleg vadonatújan fog kinézni. Ne használd törötten az esztétikailag is megfáradt mobil számítógépet, vidd el a szervizbe és vásároljál rá új műanyag burkolatot, alkatrészt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?