2017.12.09.

Nem mindegy ki és hogyan használja a laptopot.Így gondoskodj a mobil számítógépedről

A modern laptopok meghibásodásának leggyakoribb oka a helytelen használat. A laptop szervizbe beérkező gépek tulajdonosai nem ismerték az alapvető szabályokat sem, melyek a mobil számítógépről történő gondoskodásra vonatkoznak. Ebben a posztban olyan tanácsokat találhatsz, mely segíthet meghosszabbítani a laptop élettartamát, ha ez már nem lehetséges, fordulj a budapesti laptophardware szervizhez segítségért.

Laptop hibák okai

Az otthoni használat során a meghibásodások a nedvesség hatására, túlmelegedés miatt vagy mechanikus behatások révén jelennek meg.

A laptopba kerülő nedvesség a gép egyik legádázabb ellensége. Ha bármilyen folyadék ömlik rá, azonnal húzd ki a tápfeszültséget és vedd ki az akkumulátort. Amíg öltözöl, fordítsd a gépet nyitott állapotban billentyűzettel lefelé, majd egy száraz szalvétával törölgesd meg. Sürgősen vidd a gépet szervizbe. A laptopba kerülő víz olyan folyamatokat indít el az alaplap hardverelemein, melyet csak szakemberek tudnak leállítani.

Tisztítás gyorsan és egyszerűen

A nyári meleg beköszöntése előtt érdemes szervízben igénybe venni a tisztítási szolgáltatást. A téli párás időben a fűtőtestről felszálló por beragad és megkeményedik a hűtőbordák között, ezért a nyári igénybevétel előtt szakszerűen el kell távolítani onnan. A laptop hűtőbordák tisztítása elkerülhetetlen, bár a rendszeres heti tisztítással csökkenthető a meghibásodás kockázata.

A laptop billentyűi közül morzsaporszívóval lehet kiszívni vagy sűrített levegővel kifújni a koszt. A kijelzőt nedves képernyőtisztító szalvétával kell áttörölni.

Tanács: érdemes kijelzőtisztító szalvétákat beszerezni akár nagyobb mennyiségben is. A családban rengeteg kütyü van, aminek a kijelzőjét meg kell tisztítani: laptop, számítógép, tévékészülék, táblagép, okostelefon. A karcmentes tisztításhoz szükség van a megfelelő tisztítóeszközre.

Óvatosan szállítsd a laptopot

A laptopok egyik legdrágább alkatrésze a kijelző. Meghibásodása, törése esetén szinte biztos, hogy cserére van szükség, ami nem olcsó. A legtöbb laptop szervizben a kijelző árában benne van a csere ára is, mégis a megelőzés a legolcsóbb. Ha szállítani kell a gépet, mindenképpen használj megfelelő laptop táskát, költözéshez érdemes lehet kartondobozt beszerezni, ha a vásárláskor kapott csomagolás már nincs meg.

2017.06.13.

Profi laptop billentyűzetVásárolj és cserélj billentyűzetet Budapesten

A budapesti Laptophardware szerviz weboldalán gyorsan és egyszerűen vásárolhatsz laptop billentyűzetet. A szervizben vásárolt alkatrészeket ingyenesen beszerelik a gépbe, és hosszú garanciát is vállalnak rá, ezért érdemes itt vásárolni. A szervizek többségében nem csak új billentyűzetet lehet vásárolni, hanem használt, bontott alkatrész is található.

A laptop billentyűzet a gép egyik fontos alkatrésze, hiszen ez különbözteti meg a mobil eszközöktől. A billentyűzet a laptop meglehetősen nagy felületét jelenti, ezért gondosan kell tisztítani és karbantartani, mivel általában a laptop hűtéséhez szükséges levegő is itt jut a gép műanyag házába, ezért a folyadékokkal különösen óvatosan kell bánni.

A laptop billentyűzetének meghibásodása nem végzetes hiba, a szervizben gyorsan és könnyen megjavítják vagy szükség esetén kicserélik. A laptop billentyűzetének kiosztása a szokásos QWERTY, angol, mely magyar nyelvvel van bővítve. A laptophardware-ben a billentyűk és billentyűzet mellet billentyű fóliát és matricát is vásárolhatsz, mely segítségével nem csak megóvhatod a hardvert, hanem különböző nyelvek karaktereit teheted rá.

A laptop billentyűzet cseréje

A legújabb laptopok billentyűzetét nem lehet saját kezűleg cserélni, és nem is érdemes a műanyag burkolatot szétszedni, különösen akkor, ha még garanciás a gép. A legújabb típusokban a billentyűzet cseréjéhez a műanyag ház bontása és komoly szerelési munkák elvégzése szükséges.

2017.04.18.

Sz0veg szerkesztő program laptopraMit használjak szövegszerkesztéshez?

A Microsoft Word szövegszerkesztőjén kívül rengeteg más ingyenes és fizetős szövegszerkesztő és irodai programot lehet letölteni a laptopra. Ingyenes szövegszerkesztők:

 • 602 Pro PC Suit
 • Bred
 • Cool Editor
 • Everest Editor
 • Hieroglyph
 • Keynote
 • OpenOffice.org
 • PolyEdit
 • SkimEdit

A 602Pro Pc Suite egy kiváló angol szövegszerkesztő illetve irodai programcsomag, mely szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, grafikus szerkesztőt és dokumentum integrátort tartalmaz.

A program készítői a felhasználói felület kialakításakor a Microsoft Word-öt vették alapul, ezért első ránézésre a két program megegyezik, bár lehetőségeit tekintve jelentősen elmarad a Microsoft termékéhez képest.

Az ingyenes fejlesztésű, nyílt forráskódú programok előnye, hogy kereskedelmi társaikhoz képest sokkal gyorsabbak és könnyen testreszabhatóak némi programozó ismeret birtokában. Hátránya, hogy a forráskód nyíltsága miatt könnyen rejthetnek el kártékony kódot bennük.

A laptopra is letölthető ingyenes szövegszerkesztő program mérete alig több, mint 24 megabájt.

Bred

Egy rendkívül kis programról van szó, melynek mérete mindössze 580 Kbájt. Segítségével gyorsan és egyszerűen szerkeszthetünk ANSI, KOI8, OEM, Unicode fájlokat. Az apró program lehetőségeit pluginek segítségével tudjuk bővíteni.

Cool Editor

Jelenleg a 3.2-es verziónál tart a szövegszerkesztő program, mely segítségével szöveget és HTML fájlokat szerkeszthetünk a laptopon. A program előnye, hogy automatikusan meghatározza a megnyitott fájl típusát és kódolását.

2017.03.20.


Új generációs laptop processzorA mobil számítógép lelke

Az Intel által gyártott csúcskategóriás processzorok, az i széria elérkezett a hetedik generációhoz. A bemutatott új modellek megpróbálják a piac lehető legnagyobb részét lefedni, ezért a Kaby Lake processzor 4,5 és 15 wattos TDP fogyasztási mutatóval bíró, notebookokba szánt megoldásokat is tartalmaz, amelyeket a korábbi gyakorlat szerint Kaby Lake Y és U képpen jelöltek meg. Felépítésük 2+2 rendszerű, ez annyit jelent, hogy két Hyper-Threadinget támogató processzormagjuk és kétblokkos, kétszer 12 számolóegységes grafikus moduljuk van GT2 kóddal és HD Graphics 620 elnevezéssel. A Core m processzorokat különösen alacsony fogyasztásuk miatt szeretjük – sokan viszont épp emiatt tartanak tőlük, ugyanis az alacsony fogyasztásért komolyan csökkentik a magok teljesítményét.

A hetedik generációs processzorok megjelenésekor az intel a mobil platform rengeteg fejlesztését is bemutatta. A legérdekesebbek a 45 wattos TDP osztályba tartozó négymagosok, amiket ezúttal is a HQ – vagy a tuningos modellnél a HK – utótagról lehet felismerni. A Skylake után a Kaby Lake is kapott négymagos Core i5-öt, amely a minimális órajelbeli lemaradáson túl csak a Hyper-Threading hiányában különbözik a drágább Core i7 családtól. Ezek a Kaby Lake H-nak nevezett lapkák 4+2-esek, a négy CPU blokk mellé két grafikus blokk került a szokásos 24 számolóegységgel. Jött még egy jó adag 15 wattos, 2+2 felállású processzor is, melyek közül a legérdekesebb a Core i3-7100H. Egészen magas, 3,00 GHz-es alapórajelet kapott, így Turbo Boost nélkül is határozottan komolyabb teljesítményt ad le, mint a 2,4 GHz-et tudó Core i3-7100U.

A processzorok piacra kerülésekor az árat az apró eltérések határozzák meg, amelyek azonban lényegesen befolyásolják a processzor, tehát a laptop teljesítményét, ilyenek a vPro, InTru 3D vagy TXT támogatása.

2017.03.09.

Elveszett adatok a laptopon.Laptop javítás házilag

Gyakori probléma a laptop használók körében, hogy véletlen félreütés miatt fontos fájlok és állományok tűnnek el a számítógépről. Meglepő módon nem is a kezdő felhasználók körében gyakori a hasonló probléma, általában a már magabiztos laptopozókkal fordul elő, hogy egy-egy takarítás során olyan fájlokat vagy dokumentumokat törölnek le vagy tüntetnek el, melyre még szükségük van.

A fontos iratok eltűnése esetén a visszaállítás komoly összegekbe is kerülhet. A fájlok „eltűnésének” leggyakoribb okai:

 • a laptop vagy asztali számítógép helytelen kikapcsolása,
 • hardveres vagy szoftveres hibák,
 • vírusok garázdálkodása.

A fájlok sérülésének oka lehet a merevlemezen megjelenő „bad szektorok”, ami nem csak a régi és használt HDD-n jelenhet meg, a vadonat új lemezeken is előfordulhatnak rossz szektorok.

Az adatvesztés fizikai megjelenésének formái sokfélék lehetnek. Előfordul, hogy eltűnik az operációs rendszerben a teljes logikai meghajtó, kellemetlenebb, amikor a teljes lemez válik láthatatlanná. Nehezebben azonosítható a probléma, ha csak egyes fájlok vagy könyvtárak tűnnek el a laptop merevlemezéről.

Adat-visszaállítás saját kézzel?

Az adataid, fájljaid visszaállítása előtt mérlegelni kell az információk fontosságát. Ha életbevágóan fontos adatokról, dokumentumokról van szó, esetleg olyan állományokról, melyek nem reprodukálhatóak, akkor határozottan azt ajánljuk, hogy vidd el egy szakszervizbe a laptopot, ahol a szakemberek már nem az első adatmentésen vannak túl, tehát nagy a valószínűsége annak, hogy a te gépeden is tudnak segíteni.

Az adat visszaállítás szempontjából a kritikus kérdés az, hogy történt-e felülírás a merevlemezen. Ha nem írta felül a rendszer a korábban letörölt adatokat, akkor nagyon jó esély van a visszaállításra. Ha történt felülírás, akkor sem reménytelen a helyzet, de az már hétköznapi felhasználók számára megfizethetetlen árú beavatkozást igényel. A többszörösen fölülírt adatokat is eséllyel vissza lehet állítani, de ez csak bankoknak, befektetői alapoknak, gyáraknak fontos és megfizethető.

Ha saját kezűleg szeretnél otthon adatokat visszaállítani, tudomásul véve, hogy véglegesen elveszhetnek az információk a szakszerűtlen beavatkozásod nyomán, az R-STudio nevű programmal tudsz komoly sikereket elérni.

Ez a program képes FAT32, NTFS, EXT2, EXT3 és UFS formázású merevlemezeket is kezelni, adatokat visszaállítani.
Ha a fájlrendszert komoly sérülések érték, tehát újratelepítetted már a Windowst a formázott lemezen, akkor az EasyRecovery programot RawRecovery üzemmódban érdemes futtatni.

Ne felejtsd el, hogy ezek a programok otthoni használatra készültek, csak hobbi szintű felhasználásra valók, a szakszerű, szervizes adat visszaállítás sikerességét meg sem közelítik.

2017.03.03.


Használd okosan a laptopodatHogy használd helyesen a laptopod?

Az első lépések. Már a laptop vásárlásakor és első üzembe helyezésekor gondoljunk arra, hogy szeretnénk a lehető legtöbb ideig, maximális teljesítménnyel használni a laptop akkumulátorát. Az első használat alkalmával töltsd fel maximálisan, 100 %-ra a laptopot, ne kapcsold ki a laptoptöltőt akkor sem, ha túl sokáig tart a töltés.

Az első használat alkalmával állítsd be az energiatakarékos beállításokat a Windows rendszerben. Választhatsz az automatikus beállítások közül, ha nem akarsz sokat foglalkozni a laptoppal, de érdemes a saját használati stílusodhoz igazítani az energiaellátást.

Az új laptop első időszaka

A laptop akkumulátor hosszú távú használatával ellentétes az első időszak használata. Az első bekapcsolás után három alkalommal maximálisan fel kell tölteni és teljesen le kell meríteni a cellákat. Ne felejtsd el, hogy ne tartsd túl sokáig lemerített állapotban az akkumulátort. A laptop akkumulátorának lemerítése az első három alkalommal a lehetőségekhez mérten egyenletesen történjen, ez annyit jelent, hogy ne használj olyan programokat, melyek leterhelik a rendszert, ilyenek a nagy grafikai teljesítményt igénylő játékok, melyek kihasználják a laptop videokártyáját.

Ezt a műveletet (háromszori feltöltés és lemerítés) évente egyszer érdemes megismételni, ezzel mintegy „tornáztatva” a laptop akkumulátorát.

Ne töltsd túl az akkumulátort

Az első időszakhoz képest a laptop akkumulátora akkor működik jól, ha nem töltöd fel maximálisan és nem meríted le teljesen, erről a lent ajánlott posztban olvashatsz részletesen.

Sohase tárold lemerített állapotban az akkumulátort. A 0-10 %-os töltöttségen tárolt akkumulátor károsodhat.
A laptop akkumulátorának élettartamát töltési és merítési ciklusokban mérik. Minél több ilyen ciklus zajlik le, annál valószínűbb, hogy cserélni vagy javítani kell a telepet. Ne hagyd alvó üzemmódban a laptopot, hiszen ilyen állapotban is meríti az akkumulátort.

Néhány rövid használati tanács:

 • Ne hagyd túlmelegedni a gépet. A túlzott forróság és az elégtelen szellőzés károsítja a laptop akkumulátorát.
 • Sohase használd az ágyban és ne takard el a szellőzőnyílásait.
 • Évente legalább egyszer tisztítsd ki a laptop hűtőrendszerét, szükség esetén vidd szervizbe.
 • Ha hosszabb ideig asztali gépként használod a laptopot, vedd ki az akkumulátort és tárold megfelelő módon.

Ezeket a cikkeket olvastad már?