2017.04.07.

Laptop processzor sematikus rajza.Laptop vásárlási alapok

A laptop vásárlás előtt a legtöbb ember megismerkedik a piacon kapható modellekkel és azok paramétereivel. A laptop vásárlás egyik legfontosabb kritériuma, a megfelelő processzor kiválasztása. A laptop processzorának következő paramétereit kell figyelembe venni:

  • a processzor teljesítménye
  • grafikus vezérlő vagy utasításkészlet
  • energiatakarékosság
  • sebesség és cash.

A laptop processzorának kiválasztásakor az egyik szempont lehet a grafikai megjelenítő és feldolgozó egység minősége és megoldása. A videokártya a processzor szemszögéből háromféle képen valósulhat meg:

  • integrált videokártya
  • diszkrét videokártya
  • hibrid, diszkrét és integrált videokártya együtt.

Az integrált videokártya előnyei

Az integrált videokártyával gyártott processzor és laptop akkor előnyös, ha nincs szükségünk komolyabb grafikai teljesítményre. Az integrált videokártyával gyártott processzor ára lényegesen alacsonyabb, energiatakarékosság terén is kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, az ilyen laptopok lényegesen tovább képesek autonóm üzemmódban működni.

Az integrált processzorokkal szerelt laptopok csendesebbek, hiszen nincs szükség kiegészítő hűtésre.

A diszkrét videokártyával szerelt laptop előnyei

Ha diszkrét, vagyis különálló grafikus áramkörrel és processzorral rendelkező laptopot vásároltunk, akkor ez a gép nagy mennyiségű, bonyolult grafika megjelenítésére is alkalmas. Kiváló minőségű a grafikai megjelenítés. Szükség esetén cserélhető a videokártya.

Nem vészes az integrált kártya

Ha irodai alkalmazások futtatásához vásárolsz laptopot, ne higgy a bolti eladónak, és bátran vásárold meg a processzorba épített videokártyával szerelt gépet. Igaz, hogy nem lehet rajta a legújabb játékokat játszani, de a hagyományos irodai alkalmazások mindegyikét problémamentesen futtathatod rajta. Meg kell jegyezni, hogy a hagyományos laptophoz kínált videokártyák teljesítménye egyébként is lényegesen elmarad asztali társaikhoz képest, ezért a komolyabb játékok futtatására ezek birtokában sincs sok esély.

2017.03.20.


Új generációs laptop processzorA mobil számítógép lelke

Az Intel által gyártott csúcskategóriás processzorok, az i széria elérkezett a hetedik generációhoz. A bemutatott új modellek megpróbálják a piac lehető legnagyobb részét lefedni, ezért a Kaby Lake processzor 4,5 és 15 wattos TDP fogyasztási mutatóval bíró, notebookokba szánt megoldásokat is tartalmaz, amelyeket a korábbi gyakorlat szerint Kaby Lake Y és U képpen jelöltek meg. Felépítésük 2+2 rendszerű, ez annyit jelent, hogy két Hyper-Threadinget támogató processzormagjuk és kétblokkos, kétszer 12 számolóegységes grafikus moduljuk van GT2 kóddal és HD Graphics 620 elnevezéssel. A Core m processzorokat különösen alacsony fogyasztásuk miatt szeretjük – sokan viszont épp emiatt tartanak tőlük, ugyanis az alacsony fogyasztásért komolyan csökkentik a magok teljesítményét.

A hetedik generációs processzorok megjelenésekor az intel a mobil platform rengeteg fejlesztését is bemutatta. A legérdekesebbek a 45 wattos TDP osztályba tartozó négymagosok, amiket ezúttal is a HQ – vagy a tuningos modellnél a HK – utótagról lehet felismerni. A Skylake után a Kaby Lake is kapott négymagos Core i5-öt, amely a minimális órajelbeli lemaradáson túl csak a Hyper-Threading hiányában különbözik a drágább Core i7 családtól. Ezek a Kaby Lake H-nak nevezett lapkák 4+2-esek, a négy CPU blokk mellé két grafikus blokk került a szokásos 24 számolóegységgel. Jött még egy jó adag 15 wattos, 2+2 felállású processzor is, melyek közül a legérdekesebb a Core i3-7100H. Egészen magas, 3,00 GHz-es alapórajelet kapott, így Turbo Boost nélkül is határozottan komolyabb teljesítményt ad le, mint a 2,4 GHz-et tudó Core i3-7100U.

A processzorok piacra kerülésekor az árat az apró eltérések határozzák meg, amelyek azonban lényegesen befolyásolják a processzor, tehát a laptop teljesítményét, ilyenek a vPro, InTru 3D vagy TXT támogatása.

Ezeket a cikkeket olvastad már?