2019.05.28.

Hogyan töltsem a gépet?

 Kamera töltő csatlakozóGyakorta azt javasolják a fotózás szerelmeseinek, hogy több akkumulátort vigyenek magukkal, ha hosszabb távra indulnak néhány különleges pillanatkép reményében, s nincs a közelben töltési lehetőség. Természetesen az is megoldás lehet, hogy az ember bezsebel több darabot is magának a megfelelő fényképezőgép, kamera akkumulátor tárházából. A rohamosan fejlődő technológia következtében akad azért más lehetőség is, mellyel megkönnyíthetjük a dolgunkat mondjuk egy hosszabb túra alkalmával.

Több fényképező, kamera akkumulátor a hátizsákba?

Mint azt feljebb is említettem, az is alternatíva lehet, ha több akkut megvásárolunk, melyeket természetesen feltöltve viszünk magunkkal egy hosszabb útra. Ez már egyfajta biztonságot adhat az embernek, hogy nem marad magára a gyorsan merülő akkumulátor cellák következtében. Már az utángyártott akkumulátorok sem különösebben drágák, s a legtöbb forgalmazó arról is biztosítja a vásárlókat, hogy jó minőségű erőforrást kapnak pénzünkért cserébe.

Tipp: A kiszemelt akkumulátor számát és a feszültséget vessük össze a régi darabbal, mielőtt megvásárolnánk.

Akkumulátor töltése usb-s kábelen keresztül

Egy másik megoldás lehet az, ha beszerzünk egy olyan töltőt, melyet usb-n keresztül csatlakoztathatunk akár egy kisebb méretű, hordozható erőforráshoz. Ezzel a módszerrel sem veszítünk sok helyet hátizsákunkban, s kényelmes módon tölthetjük fel az akkumulátort, habár vélhetően kicsit lassabban, mintha hálózatról tennénk meg ezt. Természetesen annak utána kell járni, hogy melyik töltő milyen készülékekkel kompatibilis. Viszonylag gazdag a választék efféle usb kábellel kombinált töltők vonatkozásában.

Autós akkumulátor töltő

Persze, autós töltőt is találhatunk a piacon, mely szintén az utazó fotósok, hobbi operatőrök egyik alternatívája lehet. Ha már ilyet keresünk készülékünk akkumulátorához, nézzünk körbe a piacon az árak után. Előfordulhat, hogy jobban járunk egy töltő szettel, melyben a szivargyújtós kábelen túl 220 V-s tápkábelt is találhatunk a hálózati adapter mellett.

Kamera akkumulátor töltése – tippek

Bizonyos készülékek esetében például arra figyelmeztet a gyártó, hogy ne töltsük fel többször egymás után az akkumulátoregységet anélkül, hogy használtuk volna. Ellenkező esetben csökkenhet az akkumulátor teljesítménye. Azaz a folyamatos túltöltés révén rövidülhet az erőforrás élettartama.

Tipp: Ha már azt vesszük észre, hogy szobahőmérsékleten is viszonylag gyorsan csökken a teljesen feltöltött akkumulátor töltöttsége, érdemes lehet új darab után néznünk.

2017.12.12.

Navon olcsó netbook laptopLaptop árak 2017 végén

Karácsonyra a fa alá egy szép új laptopot tenni nagy öröm lehet annak is, aki adja és annak is, aki kapja. A laptopok ára azonban meglehetősen magas, ezért gondosan meg kell vizsgálni, hogy milyen kütyük vannak jelenleg a boltokban. Az ismeretlen márkájú, de olcsó laptopok esetében figyelembe kell venni azt is, hogy a későbbi javítás drága vagy lehetetlen feladat lesz. A legolcsóbb laptopok jelenleg Navon és Alcor márkáju gépek.

Laptop olcsó áron

A legolcsóbb fellelhető laptop a NAVON Stark NX11, mely valójában netbook. A kütyü Intel Atom Z3735F processzorral rendelkezik, ehhez 2GB memória és 32 GB SSD meghajtó jár, integrált Intel HD Graphics videokártya és DOS operációs rendszer. Ezért a konfigurációért mindössze 40 ezer forintot kell fizetnie annak, aki olcsó áron szeretne gépet vásárolni.

Az Alcor alapgépe már 14 hüvelykes kijelzővel rendelkezik és 63 ezer forintért megvásárolható. Az ALCOR Snugbook Q1411 Intel Atom x5-Z8350-es processzorral 4 GB memóriával, 32 GB eMMC meghajtóval, Intel HD Graphics 400 videokártyával és Windows 10-es operációs rendszerrel hívja fel magára a figyelmet, bár a márka nevét nem gyakran halljuk.

Az ismertebb márkák közül az Acer netbookját vásárolhatjuk meg 78 ezerért. Az ACER Aspire ES1-132-nek 11,6 colos kijelzője van, amihez Intel Celeron N3350-es processzor, 4 GB memória, 32 GB merevlemez és Intel HD Graphics 500 videokártya jár. A gép árában a Windows 10 Home operációs rendszer is benne van.

Mindössze 80 ezerért kaphatjuk meg az Asus VivoBook Max X541NA-GQ028 notebookot. Intel Celeron N3350-es processzor 4 GB memória, 500 GB merevlemez és Intel HD Graphics 500-as videokártya teszi teljessé a karácsonyi örömöt.

2017.12.09.

Nem mindegy ki és hogyan használja a laptopot.Így gondoskodj a mobil számítógépedről

A modern laptopok meghibásodásának leggyakoribb oka a helytelen használat. A laptop szervizbe beérkező gépek tulajdonosai nem ismerték az alapvető szabályokat sem, melyek a mobil számítógépről történő gondoskodásra vonatkoznak. Ebben a posztban olyan tanácsokat találhatsz, mely segíthet meghosszabbítani a laptop élettartamát, ha ez már nem lehetséges, fordulj a budapesti laptophardware szervizhez segítségért.

Laptop hibák okai

Az otthoni használat során a meghibásodások a nedvesség hatására, túlmelegedés miatt vagy mechanikus behatások révén jelennek meg.

A laptopba kerülő nedvesség a gép egyik legádázabb ellensége. Ha bármilyen folyadék ömlik rá, azonnal húzd ki a tápfeszültséget és vedd ki az akkumulátort. Amíg öltözöl, fordítsd a gépet nyitott állapotban billentyűzettel lefelé, majd egy száraz szalvétával törölgesd meg. Sürgősen vidd a gépet szervizbe. A laptopba kerülő víz olyan folyamatokat indít el az alaplap hardverelemein, melyet csak szakemberek tudnak leállítani.

Tisztítás gyorsan és egyszerűen

A nyári meleg beköszöntése előtt érdemes szervízben igénybe venni a tisztítási szolgáltatást. A téli párás időben a fűtőtestről felszálló por beragad és megkeményedik a hűtőbordák között, ezért a nyári igénybevétel előtt szakszerűen el kell távolítani onnan. A laptop hűtőbordák tisztítása elkerülhetetlen, bár a rendszeres heti tisztítással csökkenthető a meghibásodás kockázata.

A laptop billentyűi közül morzsaporszívóval lehet kiszívni vagy sűrített levegővel kifújni a koszt. A kijelzőt nedves képernyőtisztító szalvétával kell áttörölni.

Tanács: érdemes kijelzőtisztító szalvétákat beszerezni akár nagyobb mennyiségben is. A családban rengeteg kütyü van, aminek a kijelzőjét meg kell tisztítani: laptop, számítógép, tévékészülék, táblagép, okostelefon. A karcmentes tisztításhoz szükség van a megfelelő tisztítóeszközre.

Óvatosan szállítsd a laptopot

A laptopok egyik legdrágább alkatrésze a kijelző. Meghibásodása, törése esetén szinte biztos, hogy cserére van szükség, ami nem olcsó. A legtöbb laptop szervizben a kijelző árában benne van a csere ára is, mégis a megelőzés a legolcsóbb. Ha szállítani kell a gépet, mindenképpen használj megfelelő laptop táskát, költözéshez érdemes lehet kartondobozt beszerezni, ha a vásárláskor kapott csomagolás már nincs meg.

2017.07.28.

Programozó NapA laptop és szerver karbantartókat is ünneplik

A programozók napját minden év 256. napján ünneplik, ami a 2 a nyolcadikon hatványa. Azért erre a napra esett a választás, mert a mert egy bájt maximális értéke ennyi lehet. Szökőévben szeptember 13, általában pedig szeptember 12-én ünneplik a Programozók Napját.

A programozók megünneplésében az Orosz Föderáció jár az élen, náluk minden évben hangzatos rendezvények kíséretében ünnepelnek, 2009-től hivatalos ünnepnek tekinthető.

A programozók és rendszer-adminisztrátorok napjának megtartásában is az elsődleges szerepet az játsza, hogy felhívják a közösségek figyelmét ezen munka fontosságára és nehézségeire.

Budapesten is minden évben nagyszabású rendezvényekkel ünneplik meg ezeket a jeles napokat. A szerverek és számítógépközpontok karbantartói ezen a napon nem ütik a laptop billentyűzetét, hanem belevetik magukat a fesztiválhangulatba.

Ki a programozó?

A programozóutasításokat, végrehajtható parancssorokat készít, egy bizonyos konkrét feladat végrehajtása céljából, melyet a számítógép hardvere értelmezni tud. Minden számítógépet tartalmazó kütyü a programozók által írt termékek segítségével működhet.

A programozók, programjaik megírásához számítógépes programokat használnak, így a számítógép megtervezi és elkészíti saját magát.

2017.07.03.

Laptop bolt vásárlás.A laptopeladók marketingjére óvatosan figyeljünk

A laptopvásárláskor az első lépés, hogy eldöntsd, hogy milyen típusú laptopot szeretnél venni, milyen munkához vagy alkalmazáshoz szeretnéd használni. Ha a játékokat részesíted előnyben, olyan gépet kell keresni, melynek a teljesítménye többszöröse az átlagos hordozható gépeknek. A laptop kiválasztásához az alábbi lépéseket kell követned.

Milyen méretű kijelzőt szeretnél?

A laptop méretének és használhatóságának első kritériuma a kijelző mérete. A vásárlás előtt elsősorban azt kell eldönteni, hogy milyen méretű laptopkijelzőt szeretnél.

  • 10-12 hüvelykes kijelző – a legkisebb kijelzővel szerelt laptopok könnyűek és vékonyak. Figyelembe kell venni, hogy bár nagyfokú hordozhatósággal bírnak ezek a gépek, de a billentyűzet mérete is a kijelző méretének felel meg.
  • 13-14 hüvelykes kijelző – a leggyakoribb laptop kijelző méret, a boltokban és üzletekben a legtöbb eladott gép ilyen.
  • 15 hüvelykes kijelző – ennek a kijelzőnek a mérete van a legközelebb az asztali használhatósághoz, ugyanakkor még könnyen hordozható ez a típus.
  • 17-18 hüvelykes kijelzővel szerelt laptop – az ilyen gépek napközben az asztalon állnak, ritkán fordul elő, hogy szállítanád valamerre. A játékra ajánlott laptopkijelzők mérete ekkora.

Mit vársz a laptoptól?

Az új laptop vásárlásakor az is fontos kérdés, hogy mit szeretnél a géptől, mire szeretnéd használni, mi a célod a vásárlással.

  • Munka és üzleti célú laptop – erre a célra kiválóan alkalmasak a szerényebb teljesítményű hardverrel szerelt gépek is.
  • Játék – a játékra gyártott gépek minden hardvereleme erős és nagyteljesítményű, ebből adódik, hogy az ára is magas.
2017.06.04.

Wifi router laptophozMár nélkülözhetetlen a háztartásokban az internet

A 90-es években még nagyon menő volt, ha valakinek asztali számítógépe volt otthon, később divattá vált az internet és a laptop, manapság a lakásban és házakban megszámlálhatatlan kütyüt találunk. A legtöbb divatos elektronikai cikk: laptop, tablet, okostelefon, okostv, hálózati nyomtató internatkapcsolatot igényel, vagy olyan belső hálózatot, mely védett az internetről érkező támadásokkal szemben. A kütyük megvásárlását követően felmerül a kérdés: Hogyan csatlakoztassam őket az otthoni hálózathoz? Milyen routert vásároljak?

Mi a router?

A router, vagy más néven hálózati útválasztó feladata, hogy két vagy több hálózat összekapcsolását elvégezze és felügyelje azt. Megvalósítsa az adatcsomagok áramlását a belső és a külső hálózat tagjai között. A hétköznapi felhasználók számára az router a globális hálózat, vagyis az internet és a belső, otthonunkban lévő hálózat összeköttetéséért és kommunikációjáért felel.

Wifi útválasztó

A legtöbb modern és divatos kütyü, általában a helyhiány és a kényelem miatt csak „rádió adó-vevővel” Wifi csatlakozással rendelkezik, ezen keresztül tud csatlakozni az útválasztóhoz, és azon keresztül a belső hálózat gépeihez, eszközeihez vagy az internethez.

Hány antenna legyen a Wifi routeren?

A Wifi útválasztók belső és külső antennával lehetnek ellátva. A külső antennák erősítési értéke 1,5-5dBi, míg a belső antennák 1-1,5dBi között erősíthetik a router jelét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wifi router elérését két tényező befolyásolja a feltöltés vagyis RX és a letöltési sebesség vagyis a TX. Bármennyire is erős a router antennája, és a kimenő jelet fogják az egyes eszközök, ha az okostelefon beépített antennájának gyenge jelét nem képes fogadni és feldolgozni a router. A routerek vásárlásakor és telepítésekor azt is figyelembe kel venni, hogy a hardver sávszélessége és erőforrásai korlátozottak, így a tökéletesen működő berendezéshez sem csatlakozhat, egy meghatározott számú felhasználónál több.

A Wifi router IP4e-s hálózati protokolja több mint kétszáz felhasználó számára képes címet kiosztani, ugyanakkor, ha aktív felhasználókat veszünk alapul, 14-18 között van azon felhasználók száma, akik akadály és fennakadásmentesen csatlakozhatnak és internetezhetnek egyetlen, hagyományos Wifi router segítségével.

2017.05.28.

Laptop garancia szervizbenLaptop szervizben is adnak garanciát Budapesten

A gyári garancia általában meghatározott termékekre és bizonyos esetekre szól, megvannak a feltételei annak, hogy meddig érvényes a garancia. A gyári garancia csak a hivatalos eladóhelyeken vásárolt laptopra érvényes, és kizárólag akkor, ha a gépet rendeltetésszerűen használták. A garanciális javításokat szakszervízben kell elvégezni.

A gyári garancia csak az eredeti konfigurációra vonatkozik, illetve csak a hivatalos szervizben cserélt laptop alkatrészekre érvényes a teljes körű garancia.

A szervizben, garanciálisan cserélt alkatrészek automatikusan a szerviz tulajdonába kerülnek. A budapesti laptop szervizben a megvásárolt alkatrész és a régi, hibás eszköz is a tulajdonos birtokában marad.

A garanciálisan javított laptopok javítása nem minden esetben ingyenes. Amennyiben a tulajdonos hibájából keletkezett sérüléseket és meghibásodásokat kell javítani, az ügyfelet is terhelhetik kiadások.

A laptop javítását a szervizben az eszköz gyártási száma alapján tartják nyilván. A laptop gyártási száma a következő részekből áll. Az első szám a gyártási évet jelöli: 1-9=2001-2009. A=2010, B=2011, C=2012, D=2013, E=2014, F=2015), a gyártási hónap száma (1-9 – január-szeptember, А-október, В-november, С-december).

A garancia fajtái:

lokális garancia – a laptop vásárlásának országában érvényes.

Globális garancia – minden olyan országban érvényes, ahol hivatalos, gyári szerviz található.

A legtöbb, megvásárolt laptopra 1-2 év garanciát vállalnak a gyártók. A budapesti laptop szervizben a kicserélt gyári alkatrészekre is ennyi garanciát adnak a szakemberek.

Általános megállapítások a laptop garanciáról, melyet nem csak a gyártó, hanem a megfelelő szerviz is adhat. További érdekes és izgalmas témák olvasásra: laptop, garancia, tippek és tanácsok, laptop alkatrész.

2017.05.16.

A laptop melegedéséből komolyabb baj is lehet.Mi a teendő, ha melegszik a laptop?

A laptop egyik legfontosabb alkatrésze az akkumulátor, hiszen ennek segítségével használhatjuk ki legfontosabb funkcióját, a hordozhatóságát. A laptop akkumulátorának egyik legnagyobb ellensége a melegedés, mivel a túlzott hőhatás tönkre teheti az akkumulátort. A laptop túlmelegedésének több okát is ismerjük.

Rendszeres karbantartás és tisztítás

A leggyakrabban a laptop hűtőrendszerének eltömődése, koszolódása okozza a laptop túlmelegedését. Ezt gyakori karbantartással tudjuk megelőzni, illetve elhárítani. Ha a laptop műanyag háza nem szétszedhető, akkor mindenképpen laptop szervízbe kell vinni a gépet, hogy szakemberek tisztítsák ki a hűtőventilátor részeket.

Programok és alkalmazások

A laptop rendszerének túlmelegedését okozhatják a programok is. Általában a nagy rendszerigényű alkalmazások termelik a legtöbb hőt, különösen azok, melyek nagy grafikai teljesítményt igényelnek. Azok az alkalmazások is jelentsen terhelik a rendszert, melyek csak a háttérben futnak, de folyamatosan foglalják a processzort és a memóriát. Ellenőrizzük, hogy milyen programok futnak a háttérben, és a szükségtelen alkalmazásokat állítsuk le vagy töröljük a laptopról

Több memória – alacsonyabb hőtermelés

Meglepő, de a laptop memóriájának mennyisége is befolyásolhatja a gép melegedését és hőtermelését. A kevés memória folyamatos használatban van és a processzornak is több munkát kell végeznie, hiszen az éppen használt programrészeket betölti majd kitörli az operatív tárból. Ha rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű, közvetlen hozzáférésű memória, a laptop processzora jelentős munkát takaríthat meg, ezáltal kevesebb hőt termel.


A laptop melegedésének gyakori okai a budapesti laptop szervizben is könnyen orvosolhatóak, javíthatóak. További érdekes és izgalmas cikkek, melyek mindenki számára érdekesek lehetnek: laptop szerviz, melegedés, javítás, karbantartás.

2017.03.25.

Szervizben vásárolható laptop alkatrészek.Laptop kijelző

A mobil számítógép, a laptop a hétköznapi élet meghatározó része. Munka, tanulás, szórakozás és a pénzügyeink lebonyolítása is ezen keresztül működik. A korábbi közösségi élet központja, a piactér is fokozatosan az online térbe költözik át. A laptop napi használati cikké vált, azért meghibásodása esetén szeretnénk a legrövidebb időn belül újra használatba venni, megjavítani. A laptop elterjedésének magas fokától függetlenül továbbra is drága eszköz, ezért nem egyszerű új gépet vásárolni, érdemes megjavíttatni, szükség esetén cserélni a hibás alkatrészeket.

A laptop kijelző a gép egyik sérülékeny és drága alkatrésze. Meghibásodása esetén szeretnénk, ha a szervizben megjavítaná a szakember, de törés esetén kénytelenek vagyunk kicserélni. A laptophardware szervizben Budapesten szinte valamennyi laptop típushoz találunk alkatrészt, kijelzőt.

A laptop kijelző cseréjét csak szervizben, szakember tudja elvégezni. A megfelelő típusú kijelzőt is csak itt tudják kiválasztani, ezért csak a laptop-szervizben vásároljunk új laptop kijelzőt.

A laptop műanyag háza

A laptopok műanyag burkolata kiváló minőségű anyagokból készül, mégis előfordulhat, hogy elfárad, megsérül és eltörik. A műanyag burkolat egyik feladata, hogy megóvja a hardver elemeket a mechanikus sérülésektől. Ha leesik a laptop, csak a műanyag burkolat törik el, de az erőhatások nagy részét elnyeli.

A műanyag burkolat egészében cserélhető, a laptophardware szervizben vásárolhatsz új alkatrészt. A burkolat cseréjének előnye, hogy a néhány éves laptopunk külsőleg vadonatújan fog kinézni. Ne használd törötten az esztétikailag is megfáradt mobil számítógépet, vidd el a szervizbe és vásároljál rá új műanyag burkolatot, alkatrészt.

2017.03.03.


Használd okosan a laptopodatHogy használd helyesen a laptopod?

Az első lépések. Már a laptop vásárlásakor és első üzembe helyezésekor gondoljunk arra, hogy szeretnénk a lehető legtöbb ideig, maximális teljesítménnyel használni a laptop akkumulátorát. Az első használat alkalmával töltsd fel maximálisan, 100 %-ra a laptopot, ne kapcsold ki a laptoptöltőt akkor sem, ha túl sokáig tart a töltés.

Az első használat alkalmával állítsd be az energiatakarékos beállításokat a Windows rendszerben. Választhatsz az automatikus beállítások közül, ha nem akarsz sokat foglalkozni a laptoppal, de érdemes a saját használati stílusodhoz igazítani az energiaellátást.

Az új laptop első időszaka

A laptop akkumulátor hosszú távú használatával ellentétes az első időszak használata. Az első bekapcsolás után három alkalommal maximálisan fel kell tölteni és teljesen le kell meríteni a cellákat. Ne felejtsd el, hogy ne tartsd túl sokáig lemerített állapotban az akkumulátort. A laptop akkumulátorának lemerítése az első három alkalommal a lehetőségekhez mérten egyenletesen történjen, ez annyit jelent, hogy ne használj olyan programokat, melyek leterhelik a rendszert, ilyenek a nagy grafikai teljesítményt igénylő játékok, melyek kihasználják a laptop videokártyáját.

Ezt a műveletet (háromszori feltöltés és lemerítés) évente egyszer érdemes megismételni, ezzel mintegy „tornáztatva” a laptop akkumulátorát.

Ne töltsd túl az akkumulátort

Az első időszakhoz képest a laptop akkumulátora akkor működik jól, ha nem töltöd fel maximálisan és nem meríted le teljesen, erről a lent ajánlott posztban olvashatsz részletesen.

Sohase tárold lemerített állapotban az akkumulátort. A 0-10 %-os töltöttségen tárolt akkumulátor károsodhat.
A laptop akkumulátorának élettartamát töltési és merítési ciklusokban mérik. Minél több ilyen ciklus zajlik le, annál valószínűbb, hogy cserélni vagy javítani kell a telepet. Ne hagyd alvó üzemmódban a laptopot, hiszen ilyen állapotban is meríti az akkumulátort.

Néhány rövid használati tanács:

  • Ne hagyd túlmelegedni a gépet. A túlzott forróság és az elégtelen szellőzés károsítja a laptop akkumulátorát.
  • Sohase használd az ágyban és ne takard el a szellőzőnyílásait.
  • Évente legalább egyszer tisztítsd ki a laptop hűtőrendszerét, szükség esetén vidd szervizbe.
  • Ha hosszabb ideig asztali gépként használod a laptopot, vedd ki az akkumulátort és tárold megfelelő módon.

Ezeket a cikkeket olvastad már?